VIDEO Otkrivaju se novi detalji o požaru u Notre-Dameu. Još se ne zna uzrok

Foto: EPA

VATROGASCI su nakon devet sati borbe s vatrenom stihijom jutros napokon u potpunosti ugasili požar u Notre-Dameu. 

Vatra koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.

Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.

Dva vatrogasca i policajac su lakše ozlijeđeni, javljaju jutros francuski mediji.

> ŠTO SE DOGAĐALO DO 6 SATI UJUTRO ČITAJTE I POGLEDAJTE OVDJE.

RAZVOJ DOGAĐAJA TIJEKOM DANA MOGLI STE PRATITI NA INDEXU

20:00 Emmanuel Macron obratio se naciji večeras putem televizije. Rekao je kako će katedrala Notre-Dame biti obnovljena te kako će biti "još ljepša".

"Napravit ćemo da Notre-Dame bude još ljepša katedrala. Mi to možemo", kazao je.

19:10 Donald Trump je telefonski izrazio sućut francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu zbog požara koji je teško oštetio katedralu Notre-Dame te je ponudio pomoć u njezinoj obnovi. Opširnije

19:00 Francuski ministar unutarnjih poslova rekao je da je za spašavanje ovog spomenika kulture i povijesti bilo ključno petnaest do trideset minuta tijekom jučerašnjeg požara.

Laurent Nuñez pohvalio je "hrabrost i odlučnost" vatrogasaca koji su "riskirali vlastiti život" kako bi spasili strukturu zgrade od urušavanja.

"Znamo da se sve svelo na 15-30 minuta", kazao he Nunez dodavši da će policija i vatrogasci sljedećih 48 sati provesti provjeravajući sigurnost cijele strukture.

Kako je vatra krenula, još nije poznato. Ured javnog tužiteljstva u Parizu drži da je riječ o nesretnom slučaju, ali cijelu stvar istražuje 50-ak ljudi. Zasad se smatra kako je vatra izbila zbog nečega vezanog za renovaciju katedrale koja je u tijeku.

18:00 U Francuskoj ne postoje dovoljno velika stabla da bi se zamijenio drevni krov katedrale, kaže za CNN Bertrand de Feydeau, drugi čovjek Fondation du Patrimoine, francuskog udruženja za očuvanje kulturne i povijesne baštine.

"Krov je bio star 800 godina. Ne postoje više tolika stabla u Francuskoj", rekao je.

17:50 Andrej Plenković komentirao je požar u Notre-Dameu.

"Nakon jučerašnje objave koju smo kao vlada dali i ja osobno, izražavam još jedanput zaista veliko žaljenje. Pariz je grad s kojim sam više nego identificiran. Tamo sam proveo pet godina svoga života, a Notre-Dame je simbol kršćanstva, cijele Europe. Mi u ovom trenutku razmatramo unutar vlade kako da već u četvrtak pošaljemo poruku solidarnosti, potpore", rekao je Plenković u Novoj Gradiški nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. 

Siguran je, kaže, da će se brojni željeti uključiti u obnovu Notre-Damea. "Hrvatska je solidarna s francuskim narodom i zaista nam je žao da se ovako nešto dogodilo u gradu koji je broj jedan kao svjetska turistička destinacija, a ova je katedrala bila jedna od najposjećenijih", naglasio je Plenković.

17:20 Veličanstveni vitraji iz Notre-Damea ipak su preživjeli požar. Opširnije

16:35 Polako se slaže kronologija događaja od jučer.

Kako piše CNN, u 18:20 po lokalnom vremenu čuvari u Notre-Dameu su čuli požarni alarm. Katedrala je odmah evakuirana, ali u tim trenucima nitko nije vidio vatru.

Novi alarm se oglasio u 18:43. Tada su zaštitari vidjeli i vatru.

16:00 Radnici odnose umjetnine iz katedrale.

15:45 Proces restauracije katedrale bit će dugotrajan. To nam je potvrdio arhitekt Damir Foretić koji od 1990. godine radi na obnovi zagrebačke katedrale. Opširnije...

15:18 Britanska kraljica Elizabeta II., poglavarka Anglikanske Crkve, poručila je da je zajedno s princem Philipom jako ražalošćena zbog toga što se dogodilo. "U mislima sam i molitvama s vjernicima te katedrale i cijele Francuske u ovom teškom trenutku", navela je u pismu francuskom predsjedniku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u poruci francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu je naveo: "Notre-Dame je povijesni simbol Francuske, neprocjenjivo bogatstvo europske i svjetske kulture i jedno od najvažnijih kršćanskih vjerskih lokaliteta. Tragedija koja se dogodila ove noći u Parizu zadala je bol u srcu Rusa." Rusija je ponudila svoju pomoć u obnovi katedrale.

Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je: "Katedrala Notre-Dame u Parizu značajan je simbol francuske civilizacije i iznimno bogatstvo čovječanstva." Izrazio je uvjerenost da će Francuska moći obnoviti katedralu i da će zdanje "ponovno biti veličanstveno".

Japanski premijer Shinzo Abe kazao je da je "šokiran" požarom i izrazio sućut francuskom narodu.

15:15 Papa Franjo pozvao je da se "svi mobiliziraju" da katedrala Notre-Dame ponovno bude "arhitektonski dragulj iz kolektivnog sjećanja".

"Pozdravljajući hrabrost i rad vatrogasaca koji su intervenirali kako bi obuzdali požar, izražavam želju da katedrala Notre-Dame ponovno postane, zahvaljujući obnovi i mobilizaciji svih, lijepa kutijica za nakit u srcu grada, znak vjere onih koji su je podigli, matična crkva vaše biskupije, arhitektonsko i duhovno nasljeđe Pariza, Francuske i čovječanstva", poručio je Papa u brzojavu upućenom nadbiskupu Pariza, msgr. Michelu Aupetitu.

Dodao je da dijeli "tugu" vjernika i "svih Francuza" te da je s njima u molitvi.

Na pitanje kako bi Sveta Stolica mogla pomoći u obnovi, kardinal Gianfranco Ravasi, "ministar" kulture Vatikana, objasnio je da će to ponajprije biti "tehnički doprinosi".

Vatikan će staviti na raspolaganje stručnost stečenu u svojim muzejima kada je riječ o obnovi vjerskih djela, obećao je.

15:11 Donald Trump jučer je predložio da se požar na katedrali Notre-Dame gasi polijevanjem vode iz zraka. Zapovjednici francuskih vatrogasaca danas su oštro odbacili tu ideju, kazavši da bi to bilo krajnje beskorisno. "To bi bio jako riskantan potez, katedrala bi se urušila", kazali su.

14:34 Istražitelji su kazali kako su identificirali "neke nedostatke" u strukturi Notre-Damea. "Sveukupno je struktura dobra, ali postoje neke manjkavosti, posebno na području stropa", kazali su.

14:32 Požar koji je uništio katedralu Notre-Dame vjerojatno je bio slučajno izazvan, rekao je francuski tužitelj u utorak nakon što su vatrogasci tijekom noći ugasili vatru.

Više od 400 vatrogasaca bilo je potrebno da se ukroti plamen koji je uništio krovište i srušio toranj srednjovjekovne katedrale. Gašenje je sveukupno trajalo 14 sati otkako je uočen požar.

"Skloni smo teoriji da se radi o nesretnom slučaju", rekao je pariški javni tužitelj Remy Heitz te je dodao kako 50 istražitelja radi na istrazi za koju vjeruje da će biti duga i složena.

13:35 Milijarderi i privatni donatori obećali su u utorak stotine milijuna eura za obnovu katedrale Notre-Dame u Parizu koja je uništena u velikom požaru.

Francuski milijarder Bernard Arnault najavio je da će on i konglomerat za luksuznu robu LVMH, koji kontrolira, dati 200 milijuna eura za obnovu katedrale.

Nešto prije, njegov suparnik Kering, modna grupa koju je osnovao milijarder Francois Pinault, ponudila je 100 milijuna eura za pomoć "potpunoj obnovi Notre-Damea".

Direktor jedne francuske tvrtke za drvenu građu rekao je za FranceInfo radio da je spreman donirati najbolje hrastove grede koje posjeduje za obnovu složene drvene konstrukcije koja je pridržavala izgorjeli krov.

13:09 KIika Čurović, novinarka Courrier Internationala i dugogodišnja stanovnica Pariza, u telefonskom razgovoru prenijela nam je prve dojmove nakon katastrofalnog požara. Opširnije...

13:05 Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenio je kako je požar u pariškoj katedrali Notre-Dame gubitak za cijeli civilizirani svijet. 

"To nije gubitak samo za Pariz i Francusku, to je gubitak za cijeli civilizirani svijet", izjavio je Jandroković.

Gorio je jedan od najpoznatijih sakralnih objekata i spomenika kulture, simbol civilizacije, naglasio je, najavivši da će Hrvatska o pomoći odlučiti sljedećih dana. 

"Kako Hrvatska može pomoći, odlučit ćemo u idućim danima, vidjet ćemo kakve će biti aktivnosti i eventualna traženja s francuske strane, ali s obzirom da se radi o tako važnom objektu bilo bi dobro kad bi se svi mogli uključiti u obnovu", rekao je predsjednik sabora. 

12:42 Fanatici ISIS-a slave na društvenim mrežama. Opširnije...

12:17 Pariški tužitelj je objavio kako skupina od 50 ljudi radi na istrazi uzroka požara. Nema traga o namjernom podmetanju i vjeruje se kako je nesreća uzrokovana slučajno, javlja France 24.

12:05 Pariška vatrogasna postrojba objavila je dramatičan video u kojemu se vidi kako su se borili za spas katedrale Notre-Dame. Opširnije...

11:01 Vatrogasci su, nakon 16 sati borbe s vatrenom stihijom, napokon u potpunosti ugasili požar u Notre-Dameu. 

CNN je objavio ovu informaciju prenoseći priopćenje gradske vatrogasne postrojbe.

10:45 Započelo je ispitivanje radnika koji su radili na renovaciji katedrale.

10:38 "Izgradit ćete ponovno svoju katedralu. Pozivam sve zemlje članice EU-a da sudjeluju u tome", poručio je Donald Tusk, šef Europskog vijeća.

10:35 Francuski vatrogasci oglasili su se putem Twittera.

9:48 Japanska vlada priopćila je kako traži način za podršku i pomoć francuskoj vladi. "Ovaj gubitak je gubitak za cijeli svijet, i nas srca bole", kazali su iz japanske vlade. 

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in pozvao je svijet na ujedinjenje kako bi se obnovio Notre-Dame.

9:25 "Skoro 400 vatrogasaca satima se borilo s vatrom koja je sada gotovo ugašena i nema više opasnosti. Lakše su ozlijeđena dva policajca i vatrogasac", objavljeno je.

9:12 Francuski violončelist Gautier Capuçon došao je jutros pred Notre-Dame te počeo svirati.

8:57 Obitelj Arnault, koja posjeduje kompaniju LVMH (između ostalog i Louis Vuitton), objavila je da će s 200 milijuna eura pomoći u obnovi katedrale!

8:55 Papa Franjo poslao je poruku Francuzima: "Sveta Stolica s nevjericom i tugom gleda na tragediju koja je potresla Pariz i katedralu Notre-Dame, simbol kršćanstva u Francuskoj i svijetu. Ja sam uz vas", stoji u Papinoj izjavi.

8:15 Oko katedrale su postavljene kamere te drugi uređaji koji mogu odmah upozoriti na opasnost. Kada vatrogasci budu potpuno sigurni da je vatra pod kontrolom i da nema nikakve opasnosti, istražitelji mogu ući u zgradu i započeti istragu, odnosno uzeti prve uzorke s lica mjesta kako bi otkrili što je uzrok ove katastrofe, doznaje BFMTV.

8:10 Francuska regija Ile-de-France, u kojoj se nalazi i Pariz, iz fonda za hitne situacije dat će 10 milijuna eura za obnovu katedrale, najavila je čelnica regije.

7:45 VIŠE OVDJE.

7:27 Kako javlja BFMTV, sva umjetnička djela koja su spašena iz Notre-Damea prenesena su u Gradsku vijećnicu, tamo će biti pod ključem i sigurna, no čim se uspije sve organizirati, bit će premještena u Louvre.

7:23 Državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Laurent Nunez ujutro u 7 sati došao je do Notre-Damea. Sastao se s vatrogascima i istražiteljima. Rekao je da je stotinjak vatrogasaca još aktivno, ali da je opasnost od daljnjeg požara uklonjena.

7:19 Ovako katedrala izgleda jutro nakon strašnog požara.

7:05 Francuski milijarder dat će 100 milijuna eura za obnovu Notre-Damea. Više ovdje.

6:57 Otvorena je istraga koja bi trebala rasvijetliti kako je uopće došlo do požara, javlja Le Parisien. Zasad istražitelji smatraju da požar nije namjerno aktiviran.

6:45 "Vatra je gotovo ugašena", prenosi televizija BFMTV riječi francuskog pukovnika s lica mjesta. Dodao je kako se situacija pozorno motri te da se hlade vrući dijelovi i pazi da negdje nešto ne tinja.

6:40 Reporteri France24 razgovarali su s ljudima koji su se okupili oko Notre-Damea. "Nisam mogao ostati kod kuće. Morao sam doći. Svi smo voljeli Notre-Dame. To je dio naše kulture i ogroman dio naše povijesti", rekao je 50-godišnji Emmanuel.

"Notre-Dame je dragulj Pariza. To je moje omiljeno mjesto u gradu. Užasno je gledati kako stoljeća povijesti odlaze u dim", rekla je 25-godišnja Camille.

6:30 Notre-Dame - srce Pariza i duša Francuske. Više ovdje

05:50 Ni nakon 11 sati požar nije potpuno ugašen.

05:01 Više od 400 vatrogasaca sudjelovalo je u gašenju požara. Neki od njih polako odlaze s mjesta događaja.

04:50 Požar gori već punih 10 sati.

04:19 Vatra je potpuno pod kontrolom i djelomično ugašena, objavili su vatrogasci. "Još uvijek gore plamenovi u nekim dijelovima katedrale koje je potrebno ugasiti", kazao je glasnogovornik francuskih vatrogasaca.

04:14 Francusko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je na Facebooku snimke koje prikazuju razmjer požara.

04:05 Crtež arhitektice i umjetnice Cristine Correae Freile masovno se dijeli na društvenim mrežama. Samo na Instagramu, gdje ga je prvo objavila, u trenutku objave ovog teksta imao je više od 100.000 lajkova. 

03:53 "Požar je djelomično ugašen i pod kontrolom", objavili su vatrogasci.

03:12 I Le Figaro javlja kako su vatrogasci objavili da je požar stavljen pod kontrolu, ali još nije skroz ugašen.

02:55 Požar i dalje gori. Deseci građana i dalje su okupljeni pred katedralom, gdje mole i pjevaju.

02:25 Glasnogovornik pariške policije kazao je za CNN da je požar stavljen pod kontrolu. Još uvijek nije potpuno ugašen.

00:15 "Najgore je izbjegnuto", izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći.

Najavio je pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.

"Nastavit ćemo paziti na sve preostale džepove vatre i hladiti područja koja su još uvijek vruća, poput okvira drvenih greda", izjavio je glasnogovornik vatrogasne postrojbe u ranim jutarnjim satima.

 

Pročitajte više