VIDEO Ovako je Macron posjetio Vučića i četiri minute pričao na srpskom

Foto: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron jučer je stigao u prvi posjet Hrvatskoj, a glavni razlog bio je potpisivanje ugovora o nabavi borbenih aviona Rafalea, koje je Hrvatska platila 1.1 milijardu eura.

>> VIDEO Završio posjet Macrona. Sastao se s Rimcem, Rafalei letjeli nad Zagrebom

Nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem Macron se na francuskom obratio javnosti.

Macron je prije dvije godine posjetio Srbiju i sastao se s predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Posjet je održan u lipnju 2019., a nakon sastanka s Vučićem Macron se u Beogradu obratio javnosti na francuskom, a onda i na srpskom jeziku. Govor na srpskom trajao je četiri minute, a okupljeni su mu cijelo vrijeme oduševljeno pljeskali.

 

Video: RTS

"Gospodine predsjedniče, dame i gospodo ministri, gospodine gradonačelniče Beograda, dragi Beograđani koji ste došli u tako velikome broju, dragi prijatelji Srbi i Francuzi koji ste se okupili večeras u ovoj lijepoj prilici... Hvala vam, gospodine predsjedniče, na izvanrednom dočeku", započeo je Macron svoj govor.

"Hvala vam svima što ste došli u tolikom broju. To je čin zbog kojeg smo, znajte, duboko dirnuti. Vi time pokazujete da poruka ispisana na ovom spomeniku "Volimo Francusku, kao što je i ona nas voljela", još uvijek živi, i sto godina kasnije. Sada je na meni red da vam kažem, u ime svoje zemlje, Francuska vas voli, kao što ste vi voljeli nju. Francuska zna šta sve duguje mučeničkoj i srčanoj Srbiji iz velikog rata. Šta duguje njenim vojnicima, poginulim kako bismo mi živjeli u slobodi. Francuska nikada neće zaboraviti žrtvovanje srpskog naroda. Jeziva krv, žrtve kćeri i sinova, suze majki, jauke očeva koji su nepresušnu bol preživjeli", rekao je Macron.

Pročitajte više