VIDEO Ovako je vikala uhićena Šupe: Ja nisam bijesna sutkinja, a ovo nije sprdačina

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

PNUSKOK je danas uhitio šibensku sutkinju Maju Šupe zbog sumnje na primanje 15.000 eura mita kako bi donijela oslobađajuću presudu u slučaju zagrebačkog poduzetnika Blaža Petrovića. Uz Šupe su uhićeni i Blaž Petrović i bivši vijećnik HDZ-a i odvjetnik Branimir Zmijanović.

>> Uhićena sutkinja koja je oslobodila Horvatinčića, Blaž Petrović i bivši HDZ-ovac

Maja Šupe je, podsjetimo, 2017. godine predsjedavala sudskim vijećem koje je povjerovalo u Horvatinčićevu obranu u kojoj je tvrdio da se zbog tzv. sinkope ne sjeća kobnog događaja. Sudsko vijeće pod njezinim vodstvom prihvatilo je tezu o sinkopi isključivo na temelju iskaza obrane, pojedinih svjedoka, vještaka i Anice Dilber Đerđe, Horvatinčićeve djevojke, koja se u trenutku sudara zabavljala s njim u gliseru, zbog čega je ta presuda u konačnici pala na višem sudu te je naloženo ponovno suđenje.

Na prvom suđenju Šupe je Horvatinčića u studenome 2015. osudila uvjetno na godinu i osam mjeseci zatvora, a smrt dvoje Talijana okvalificirana je kao njegov nehat. Na drugom suđenju, nakon što je prva presuda pala, sutkinja Šupe donijela je oslobađajuću presudu kojom je Horvatinčić oslobođen krivnje zbog sinkope.

"Ovo nije sprdačina"

Šupe je u veljači 2017. godine u podužem monologu novinarima kazala da je zbog slučaja Horvatinčić doživjela medijski linč i da joj se činilo da se sudi njoj, a ne okrivljenome.

"Mediji ne raspolažu pravim činjenicama niti razumiju pravne termine pa izvještavaju sa suđenja, iako nisu educirani da prenose kaznene rasprave. Vi niste pozvani da iznosite svoje mišljenje, nego samo da izvještavate o tome što se događa na raspravi. Oklevetana sam i osramoćena i nanesena mi je šteta, no nakon 27 godina rada kompetentna sam da provedem i ovaj postupak", poručila je novinarima sutkinja Šupe, tvrdeći da su tijekom prvog suđenja izvještavali neobjektivno, nestručno i iznosili puno neistina.

"Idemo ponovno u postupak. Vi radite svoj posao, a sudsko vijeće će svoj. O mom radu nećete odlučivati vi novinari, nego Županijski sud, Vrhovni sud, Ministarstvo pravosuđa i Državno sudbeno vijeće. Vi novinari sigurno nećete ocjenjivati kvalitetu mog rada, a ako mislite pratiti kaznene rasprave, educirajte se", zaključila je sutkinja, opravdavajući se da nije kriva što je suđenje potrajalo godinama, tijekom kojih je čula da je najkorumpiranija sutkinja u Hrvatskoj i da je podijelila milijun krvavih eura.

Šupe: Ja nisam bijesna sutkinja

Šupe je i na ročištu komentirala novinare.

"Ovo nije nikakva sprdačina, mi radimo ozbiljan posao. Pokušavamo utvrditi činjenice na valjani način, da bi sudsko vijeće moglo donijeti odluke u ovom postupku. Ne da se govori da su hrvatsko pravosuđe i sudac Maja Šupe cirkusant. Ja ne bih voljela da to tako stoji u medijima, na portalima - da je hrvatsko pravosuđe cirkus i da Maja Šupe radi cirkus", rekla je odgovarajući na jedno pitanje tužiteljice. Poručila je tužiteljici da je ona svojim pitanjem suđenje ocijenila kao cirkus, a sud kao nestručan i korumpiran.

"Ja nisam, dragi moji novinari, bijesna sutkinja koja se obrušila na novinare. Ja to zaista nisam. Ja sam profesionalac. Ja sam sudac hrvatske države, bijesna sutkinja nisam. Ja bih vas lijepo molila da se ostavite moga imena i prezimena. Mene nije izabrao narod, kako je to reklo i Hrvatsko novinarsko društvo. Malo se educirajte tko bira suce", poručila je.

Sutkinja "u ratu" s Petrinom

Maja Šupe spominjala se 2011. godine u kontekstu zajedničke tužbe protiv primoštenskog načelnika Stipe Petrine zbog kaznenog djela narušavanja časti i ugleda te klevete. Tada su, kako je u to vrijeme pisala Slobodna Dalmacija, suci Kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku Dijana Jakoliš, Sasha Borak, Alisa Kale, Maja Šupe Makon i Ivan Jurišić protiv primoštenskog načelnika podigli privatnu tužbu, a Maja Šupe, Dijana Jakoliš i Ivan Jurišić su zatražili izuzeće obavljanja sudačke dužnosti u predmetima u kojima kao stranka sudjeluje Petrina.

Pročitajte više