VIDEO Ovako sada izgleda pustinjska Dolina smrti u SAD-u

Screenshot: YouTube/Rocky S

U Kaliforniji su posljednjih tjedana padale obilne kiše, zbog čega se u Dolini smrti, najsušem području u SAD-a, formiralo privremeno jezero. Prošlog mjeseca Kaliforniju su natopile rekordne količine kiše, a nevrijeme nije zaobišlo ni Nacionalni park Dolina smrti, koji se nalazi uz granicu Kalifornije i Nevade.  

Na tom je području palo toliko kiše da se bazen Badwater, inače suha i slana ravnica, privremeno pretvorio u plitko jezero. Ova prirodna depresija nalazi se na 86 metara ispod razine mora te je najniža nadmorska visina u Sjevernoj Americi, piše New Scientist

Drevno jezero Manly

Na tom je mjestu prije nekoliko desetaka tisuća godina bilo jezero koje su znanstvenici nazvali Manly. Ovo utonulo područje se tijekom posljednjih desetljeća u nekoliko navrata napunilo vodom. Tijekom kolovoza 2023. oborine povezane s uraganom Hilary formirale su jezero dugo 11.3 kilometra i duboko 0.6 metara, koje se zatim smanjilo unutar sljedećih nekoliko mjeseci.  

U bazenu se sada ponovno formiralo jezero dugačko gotovo 10 kilometara i duboko oko 0.3 metra. Prošle je godine Nacionalni park Dolina smrti bio nekoliko tjedana zatvoren nakon uragana Hilary jer su poplave oštetile prometnice. 

Ovoga puta park je otvoren, a turisti su pohrlili vidjeti novonastalo jezero Manly. Neki od njih čak su zaplivali u ovom "prirodnom čudu" ili se provozali kajacima. 

Pročitajte više