VIDEO Ovo je ginekolog koji je krao djecu u Španjolskoj: "60 godina smo bili trgovina s bebama"

Foto: Screenshot

GINEKOLOG optužen za otmicu novorođene djevojčice prije skoro pola stoljeća postao je prva osoba kojoj se sudi u skandalu s ukradenim bebama u Španjolskoj.

Tisuće obitelji bile su žrtve otimanja djece u Španjolskoj, koje je počelo nedugo nakon završetka građanskog rata i nastavilo se dugo nakon smrti diktatora Francisca Franca u 1975. godini.

>>U Španjolskoj počinje prvo suđenje za krađu beba u vrijeme diktature

>>Na sudu saslušan ginekolog optužen za krađu beba u Španjolskoj

Prema nekim procjenama, čak 300 000 beba oteto je od majki i smješteno u domove obitelji koje su podupirale Francov režim. Među žrtvama su bile samohrane majke, žene s "iskrivljenim političkim pogledima" te one iz siromašnih obitelji.

Eduardo Vela (85), koji je radio kao ginekolog u klinici San Ramon u glavnom gradu Španjolske, optužen je da je odvojio Ines Madrigal od njene majke u proljeće 1969. i dao je 46-godišnjoj ženi, koja je upisana kao njena biološka majka na rodni list. Veli prijeti 11 godina zatvora zbog zarobljavanja i krivotvorenja dokumenata.

Žena koju je Vela ukrao: "Mislim da mi neće reći tko mi je majka"

Madrigal sada ima 49 godina, a žena koja ju je dobila i odgojila rekla joj je istinu kada je imala 18. Podupirala je Madrigal u naporima da otkrije detalje o svom porijeklu, a umrla je prije dvije godine.

"Uvijek kažem da me ona nije rodila, već sam rođena u njenom srcu", ispričala je Madrigal za Guardian. "Živjela je za brigu o meni i željela je da budem sretna". Madrigal je izjavila kako ne očekuje da će nakon dvodnevnog suđenja dobiti odgovore koje traži.

"Očito, ne očekujem da će mi Eduardo Vela reći istinu. Neće mi reći tko mi je majka ili ispričati kako sam oteta od nje. Nisam toliko naivna da bih pomislila da će se to dogoditi. Međutim, bila bih sretna kad bismo dobili zapise o svim ženama koje su rodile u klinici San Ramon. Ali, ni to se vjerojatno neće dogoditi i moram se pomiriti sa stvarnošću. Samo se nadam pravednoj kazni".

"60 godina smo bili trgovina s bebama za Europu i Južnu Ameriku"

Madrigal smatra kako je najvažnije da ovo suđenje potakne otvaranje tisuća drugih slučajeva: "Ovo je zaista važan problem jer smo mi 60 godina bili trgovina s bebama za Europu ili Južnu Ameriku, ne samo za Španjolsku".

Odvjetnik Ines Madrigal, Guillermo Pena, izjavio je da je španjolska policija znala za skandal barem od 1981. godine, ali sve se zataškavalo i mnogi dokumenti i zapisi su uništeni.

"Moramo se pobrinuti da javnost sazna sve što se dogodilo. Ako dođe i do jedne osude, mnoge bi mogle uslijediti", rekao je Pena.

Pročitajte više