VIDEO Ovo je najnoviji i najmoderniji američki nosač aviona. Krenuo je prema Europi

Foto: Profimedia

NAJNOVIJI i najnapredniji nosač aviona USS Gerald Ford američke mornarice krenuo je u utorak na svoje prvo putovanje iz Norfolka, Virginia. Jedna od prvih zadaća uključuje vježbe sa saveznicima u Sjevernoj Americi i Europi. USS Gerald Ford je prvi novi nosač zrakoplova dizajniran u "više od 40 godina". Izgradnja nosača službeno je započela u studenom 2009.

Ovaj brod je inače prvi nosač zrakoplova klase Ford. Mornarica je započela izgradnju sljedeća dva nosača klase Ford, USS Kennedy i USS Enterprise.

Ovaj nosač aviona ima novu, naprednu tehnologiju. Brod troši gotovo tri puta veću količinu električne energije u usporedbi s nosačima klase Nimitz i koristi elektromagnetski sustav za lansiranje zrakoplova koji se naziva EMALS.

Sustav EMALS koristi električnu energiju za lansiranje zrakoplova s ​​plovila umjesto prethodnog sustava parnog katapulta. Sustav manje opterećuje zrakoplove i omogućit će manje vremena između lansiranja, rekao je dužnosnik mornarice, prenosi CNN.

Nosač aviona također ima znatno napredniji radarski sustav. Kako je priopćila američka mornarica, ovaj nosač aviona djelovat će primarno u Atlantskom oceanu i u Sredozemnom moru, barem narednih nekoliko mjeseci.

Pročitajte više