VIDEO Ovo je trenutak kad je napadač krenuo pucati po gej klubu u Oslu. Stižu detalji

Foto: Profimedia

DVIJE osobe ubijene su u pucnjavi u noćnom klubu u norveškoj prijestolnici Oslu, a 21 osoba je ozlijeđena, od čega deset teško. 

Premda prvotno napad nije okvalificiran kao teroristički, policija je naknadno napadača, koji je uhićen na mjestu događaja, osumnjičila za terorizam. 

Napad se dogodio oko jedan sat iza ponoći. Napadač je pucao po dva lokala u centru Osla, od čega je jedan gej klub.

Objavljena je i snimka trenutka kada je započeo napad. 

Novinar koji je svjedočio napadu rekao je da je vidio muškarca koji je došao na mjesto događaja s torbom, izvadio oružje i počeo pucati.  Drugi svjedok iz noćnog kluba naveo je da je izbila panika.

Detalji o napadaču

Napadačev identitet nije objavljen, no policija je objavila da se radi o 42-godišnjem norveškom državljaninu iranskog porijekla. Uhićen je pet minuta nakon napada. Policija je pohvalila herojski čin građana koji su pomogli u hvatanju napadača. 

"Osumnjičen je za ubojstvo, pokušaj ubojstva i teroristički čin", rekao je dužnosnik policije Osla Christian Hatlo. 

Policija je pretražila njegov stan, a zaplijenjena su dva komada vatrenog oružja korištena u napadu. Sve ukazuje, tvrdi policija, da je napadač djelovao sam, a ranije je odslužio višemjesečnu zatvorsku kaznu zbog kaznenih djela povezanih s drogom. Policiji je poznat i po još nekim prijestupima, poput nošenja noža.

"Imamo dobre razloge za vjerovati da mu je namjera bila posijati teror", rekao je. 

Nakon što je započeo pucnjavu ispred puba, gdje se, kako su javili lokalni mediji, nalazilo dvoje ubijenih, napadač je ušao u gej klub London Pub. 

Policija je pretražila njegov stan, a zaplijenjena su dva komada vatrenog oružja korištena u napadu. Sve ukazuje, tvrdi policija, da je napadač djelovao sam, a ranije je odslužio višemjesečnu zatvorsku kaznu zbog kaznenih djela povezanih s drogom.

"Postoje razlozi zbog kojih vjerujemo da je ovo bio zločin iz mržnje", rekao je Hatlo. 

Otkazan gej pride

Zbog napada je otkazan gej pride koji se danas trebao održati u Oslu. 

"Nakon jasnih savjeta i preporuka policije, svi događaji povezani s Oslo Prideom su otkazani", napisali su organizatori ponosa u objavi na Facebooku. Zamolili su sve koji su planirali sudjelovati u povorci ili je gledati da se ne pojavljuju. 

Na mjestu napada ljudi postavljaju zastavice s duginim bojama. 

Premijer Jonas Gahr Støre je izrazio sućut obiteljima i kazao da se radi o "okrutnom šokantnom napadu". LGBTQ zajednici je poručio: "Uz vas smo".


 

Pročitajte više