VIDEO Pakistanci napali ženu zbog slova na haljini, prijetili linčem

Screenshot: X

Stotine okupljenih Pakistanaca prijetile su ženi koja je nosila haljinu ukrašenu arapskom kaligrafijom jer su mislili da se radi o stihovima iz Kurana i da ona bogohuli. Spasila ju je policija koja ju je odvezla na sigurno. Žena se kasnije javno ispričala. Na haljini se nalazila riječ "Halwa", napisana arapskim slovima, što u prijevodu znači - lijepa. 

Bogohuljenje se u Pakistanu kažnjava smrću, a rulja je znala linčovati ljude čak i prije nego što je slučaj završio na suđenju. Policija je kazala za BBC kako je jučer oko 13:10 po lokalnom vremenu zaprimila dojavu o okupljanju gomile ispred restorana u Lahoreu, glavnom gradu pakistanske pokrajine Pandžab. Pred restoranom se, naime, sakupilo otprilike 300 ljudi koji su prijetili ženi zbog bogohuljenja. 

"Onima koji bogohule treba odrubiti glavu" 

Na društvenim mrežama se pojavilo više snimki događaja. Na jednoj se vidi kako u kutu restorana sjedi preplašena žena i rukama prekriva lice. Na drugoj su ženu okružili policajci i odveli je dalje od bijesne gomile koja je tražila da skine haljinu. Neki od okupljenih su uzvikivali da onima koji bogohule treba odrubiti glavu. 

Pomoćnica načelnika Syeda Shehrbano kazala je da su morali pregovarati s bijesnom ruljom. "Rekli smo im da ćemo ženu povesti sa sobom i smatrat je odgovornom za svaki počinjeni zločin", kazala je. Policija je odvela ženu u policijsku postaju gdje je nekoliko vjerskih stručnjaka potvrdilo da se na haljini nalazi arapska kaligrafija, a ne stihovi iz Kurana. 

Žena se javno ispričala

Žena u pitanju se kasnije javno ispričala: "Nisam imala loše namjere, došlo je do greške. Ipak se ispričavam za sve što se dogodilo i pobrinut ću se da se to više nikada ne ponovi", rekla je i dodala kako je pobožna muslimanka koja nikada ne bi bogohulila.  

Tahir Mahmood Ashrafi, bivši savjetnik premijera za vjerska pitanja, napisao je na X-u da su se trebali ispričati muškarci iz gomile, a ne žena. 

Pročitajte više