VIDEO Pala narkobanda u Splitu, policija između ostalog našla i neobičan rekvizit

Foto: MUP

NAKON 14 mjeseci policijske istrage, na području Splita jučer je uhićeno sedam članova zločinačkog udruženja.

Sumnja se da su počinili više vrsta kaznenih djela - krvni delikt, tj. planiranje ubojstva, općeopasna radnja, tj. podmetanje požara u dva lokala i zlouporaba opojnih droga, tj. šverc opijata u Hrvatsku. 

Za sva navedena kaznena djela se navodi da su ih počinili članovi zločinačke udruge, na čijem je čelu 31-godišnji Dean Majstorović zvani Điđi, poznat po tome što je preživio dva atentata. Ostali osumnjičeni su: Luka Buzdovačić (35) zvani Sken, Jerko Malvasija (34) zvani Jere, Ivan Šunjić (30), Hrvoje Miljak (32) zvani Castro, Dino Stojanović (38), svi iz Splita. Najmlađi osumnjičeni, 28-godišnjak je još uvijek nedostupan policiji.

Policija je objavila i snimku uhićenja:

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) proveli su kriminalističko istraživanje nad više osoba (1986., 1992., 1985., 1986., 1990., 1988., 1982.) zbog sumnje da su počinili kaznena djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni (1986.) u razdoblju od srpnja 2019. do svibnja 2020. na području Republike Hrvatske organizirao i vodio zločinačko udruženje, odnosno povezao u zajedničko djelovanje drugoosumnjičenog (1992.), trećeosumnjičenog (1985.) i četvrtoosumnjičenog (1986.), razradio plan i svakom od njih podijelio zadatke s ciljem usmrćenja 33-godišnjeg hrvatskog državljanina, a zbog potraživanja novčanog duga koji je navedeni 33-godišnjak imao prema njemu u iznosu od više stotina tisuća eura, a nastalog zbog krijumčarenja i preprodaje droge.

Nadalje je utvrđeno da su prvo, drugo, treće, četvrto, peto i šestoosumnjičeni radi zastrašivanja osoba bliskih oštećenom 33-godišnjaku i s njim povezanih osoba, podmetanjem požara u ugostiteljskim objektima koji su se nalazili u sklopu stambenih objekata i na taj način počinili kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja.

Također, prvo, drugo, treće, četvrto i sedmoosumnjičeni (1982.) se sumnjiče da su u cilju kontinuirane nabave, krijumčarenja i daljnje preprodaje droga kokain, heroin i marihuana s području država Južne Amerike i Europske unije u Republiku Hrvatsku poduzeli radnje radi počinjenja kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja, a prvoosumnjičeni i za posredovanje u prodaji droge.

Policija našla oružje, streljivo, bankovne kartice i - jezivu silikonsku masku

Nadalje, u sklopu kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage osoba, domova i drugih prostorija, pretrage vozila koje koriste osumnjičenici te je tom prilikom pronađeno više komada vatrenog oružja (od čega jedno vatreno oružje s prigušivačem) s više pripadajućih spremnika, više od 150 komada različitog pištoljskog streljiva, veći broj mobilnih aparata s pripadajućim SIM karticama, više komada prijenosnih računala, više bankovnih kartica, više ugovora o kupoprodaji nekretnina, više univerzalnih naloga o izvršenim uplatama i isplatama novca, više pisanih zapisa s raznim šiframa i kodovima za pristup računima, vaga za precizno mjerenje, manje količine kokaina, heroina i marihuane te silikonska maska.

Umirovljeni sudski vještak za forenziku Vojin Maštruko komentirao je za RTL kako su silikonske maske toliko realne da mogu zavarati istražitelje.

"Osim toga, ono što u svakodnevnoj praksi susrećemo su loše kamere s lošom rezolucijom što predstavlja nepremostivu prepreku prilikom identifikacije. Čak i ako uopće nisu maskirani", govori Maštruko. 

Za što ih se sumnjiči

Gore opisanim protupravnim radnjama sumnjiče se da su počinili kaznena djela Zločinačko udruženje, Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja i Neovlaštena proizvodnja i promet drogama također počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja.

Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni (1986.) počinio sam kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, a sedmoosumnjičeni (1982.) kazneno djelo Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Četvero dobilo pritvor, dvoje je od ranije u zatvoru

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja četiri osumnjičene osobe predane su pritvorskom nadzorniku, dok je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Splitu podnesena kaznena prijava protiv svih sedam osumnjičenih osoba.

Dva osumnjičenika se od ranije nalaze u istražnom zatvoru, dok je jedan osumnjičenik trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima.

Pročitajte više

 

Pročitajte više