Video - Paničan poziv iz Toyotina Lexusa: "Približavamo se raskrižju, kočnice ne rade"



U JEKU opće ofenzive na Toyotu i njezin opoziv gotovo pet milijuna automobila, počinju se otkrivati sve šokantniji detalji. Jedan od njih je poziv hitnoj službi koju je poslala obitelj netom prije nego što je poginula u nesreći.

Audiozapis su medijima poslali odvjetnici obitelji koji tuže Toyotu, a u njemu se čuje Mark Saylor, 45-godišnjak koji je s obitelji iznajmio luksuzni Toyotin Lexus, kako govori: "U Lexusu smo, papučica gasa se zakočila... u nevolji smo... kočnice ne rade... približavamo se raskrižju... držite se i molite... molite". Na kraju audiozapisa može se čuti panične krikove iz automobila.


Mark, njegova supruga Cleofe, 13-godišnja kći Mahala i Cleofin brat Chris Lastrella poginuli su u nesreći prošlog kolovoza.


Lexus nije povučen

Iako modeli Lexusa nisu povučeni, još jedan vozač modela u kojemu je obitelj poginula ranije se požalio da se papučica gasa zaglavljuje. Odvjetnik obitelji Tim Pestotnik, rekao je da je zabrinut oko činjenice da je Toyota tvrdila kako je popravila tehničke probleme koji su doveli do 19 smrtnih slučajeva.

Istraga Ureda šerifa San Diega zaključila je kako je uzrok nesreće mogao biti neispravan podložak za noge, ali kako se isto tako može raditi o cijeloj seriji drugih elektroničkih i mehaničkih problema.

U SAD-u brojni vlasnici Toyotinih vozila tvrde kako su preuplašeni da bi vozili svoje automobile i traže savjet odvjetnika. U Velikoj Britaniji ima dva slučaja vozača koji traže odštetu od Toyote. Jedan je vozač zadobio ozljedu glave, a drugi više ne može voziti automobil.

Otvorena istraga o problemima sa kočnicama u Priusu

Američko Ministarstvo transporta otvorilo je istragu o problemima sa kočnicama u Toyoti Priusu nakon što je japanski proizvođač objavio kako postoje problemi u tom nagrađivanom modelu pokretanom na benzin i struju.

Korisnici su već prijavili 124 slučaja problema u tom modelu, a u to su uključene i četiri prometne nesreće. Istraga će se voditi o gubitku mogućnosti kočenja na nekim nepogodnim terenima za vožnju. Japanska vlada je već Toyoti naredila provođenje istrage o problemima sa kočnicama. Proizvođač je objavio kako je popravio probleme koji su nastali na kočionom sustavu u Priusu i to na automobilima prodanima od kraja prošlog mjeseca.

Problemi i za Renault

Istodobno, i Renault je najavio povlačenje preko 1,200 automobila marke Scenic i Megane, zbog tehničkih problema s kočnicama. Diljem Europe bit će povučeno 35,000 Renaultovih automobila, javila je agencija Belga. Greška kod proizvodnje može dovesti do otpuštanja papučice za kočenje, a ne može se kočiti ručnom kočnicom, jer na novim automobilima ta opcija ne radi ako se vozi brže od 10 kilometara na sat.

Pročitajte više