Pitali smo hodače bi li zabranili pobačaj silovanim ženama. "Da. Bog ima plan za sve"

Foto: Index

Danas je diljem Hrvatske održan "Hod za život". Pitali smo hodače u Zagrebu jesu li protiv pobačaja i u slučaju da je žena silovana. "Da, jer smatram da bog ima plan za sve nas", rekla nam je jedna djevojka. Na pitanje misli li da će s novom vlasti doći do zabrane pobačaja, jedan mladić nam je odgovorio: "Meni bi bilo jako drago iako nemam baš nešto vjere u to."

"Vjerujem da to Europa nikad neće dopustiti"

"Ja bih voljela, barem u javnim bolnicama. Ali, vjerujem da to Europa nikad neće dopustiti. To je stvarno jedno kompleksno pitanje, oko toga se treba razgovarati. Ali, ja sam uvijek 'spriječi', a ne da se nekakva neodgovornost rješava pobačajem. Po meni je bolje da se spriječi da dođe do začeća nego da se onda ide ubijati već začeto dijete", rekla nam je jedna žena.

"Meni bi bilo drago da se zabrani pobačaj jer kolju djecu i vuku ih iz maternice, ubijaju život. Dušu koju bog pošalje netko raskoli u utrobi. To je takva glupost", rekla nam je druga.

"Ja sam isključivo protiv pobačaja. Mislim da se zlom ne rješava zlo zato što rana ženi koja se nanosi ubijanjem vlastitog djeteta ne može negirati ranu koja je nastala silovanjem. Njoj treba pomoć, a dijete treba dobiti priliku za pomoć. Ne možemo zlom na zlo", rekla nam je jedna mlada žena.

"Nikoga ne treba kažnjavati"

Na pitanje treba li kažnjavati žene koje su pobacile iako su silovane, jedna djevojka je odgovorila: "Ne treba kažnjavati nikoga, ali se treba više pričati o tome da je to njima kazna sama po sebi jer će kasnije imati razne poremećaje, depresija... Rijetko tko bude zadovoljan nakon toga. Ali, svatko ima svoju savjest, tko smo mi da njih kaznimo."

Na pitanje bi li trebalo žene novčano poticati da ostaju kod kuće i imaju djecu, jedna žena kaže: "Ja sam za to da svaka žena može odlučiti što želi. Ja sam za to da vlada pomogne ženama koje žele rađati."

"Ne trebamo samo govoriti 'Nemoj pobaciti' nego to i potaknuti"

"Mislim da bismo trebali novčano poticati osnivanje obitelji. U Hrvatskoj postoje udruge s konkretnom financijskom ili psihološkom pomoći i mislim da je to jako važno. Da ne govorimo isključivo 'Nemoj pobaciti' nego da i konkretno potaknemo takvo što", rekla je mlada žena.

"Smatram da žena može biti majka i imati vlastiti posao. Mogu i očevi brinuti za tu djecu, to je do kompromisa, a ne do neke konzervativne stvari gdje majke moraju biti doma i odgajati djecu. Smatram da su žene dovoljno jake i sposobne da odgajaju djecu i imaju posao", rekla nam je mlada žena.

Pročitajte više