VIDEO Plenković: Dajemo 900 milijuna eura za HEP

Screenshot: Vlada

DANAS je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana sjednica vlade. 

Na dnevnom je redu sjednice odluka o odobrenju davanja dioničarskog zajma Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) i pokretanju aktivnosti postupka dokapitalizacije. Premijer Andrej Plenković najavio je da će se HEP-u dati dioničarski zajam, najprije od 400 milijuna eura, a potom još 500 milijuna eura.

Vlada na taj način poručuje, rekao je, da će HEP kao strateška energetska kompanija ostati u stopostotnom državnom vlasništvu i da neće biti privatiziran. Na dnevnom su redu i Prijedlog zakona o mirnom rješavanju sporova (EU) te donošenje Nacionalnog plana zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije za razdoblje do 2027. godine.

Na početku sjednice javnosti se obratio premijer Plenković.

Plenković se na početku obraćanja opet pohvalio posljednjim vladinim paketom mjera: "Cijena plina ostaje regulirana još godinu dana, a cijena struje do 30. rujna. Nastavljamo regulirati cijenu naftnih derivata, a precizni paketi pomoći idu svima kojima je pomoć potrebna", rekao je premijer, dodavši da je vrijednost paketa 1.7 milijardi eura.

"900 milijuna eura za HEP"

"Dio tog paketa su i današnje odluke, davanje dioničarskog zajma u vrijednosti od 400 milijuna eura Hrvatskoj elektroprivredi. Drugi dio je dokapitalizacija od 500 milijuna eura, dakle ukupno 900 milijuna eura. O tome se, naravno, konzultiramo i s Europskom komisijom", rekao je Plenković.

 

Rekao je kako je to "jasna poruka da će HEP, kao glavna nacionalna energetska kompanija, ostati snažan, stabilan, u 100-postotnom državnom vlasništvu, bez ikakve privatizacije".

Filipović: Tim potezom omogućavamo da građani imaju jednu od najnižih cijena struje u EU

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović dodao je da vlada današnjim potezom omogućuje da građani i dalje imaju jednu od najnižih cijena struje u EU, gospodarstvu osigurava dobar input, a HEP-u normalno poslovanje. 

HEP-u su potrebna financijska sredstva zbog pretrpljenih gubitaka proizašlih iz provođenja odredbi iz paketa mjera Vlade Republike Hrvatske, s posebnim naglaskom na primjenu Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, donesenih radi pomoći građanima i ostalim ugroženim kupcima energije, u procijenjenom iznosu do 900 milijuna eura, rečeno je na sjednici.

Zajam u dvije tranše

Zbog toga je vlada, s ciljem osiguranja nužne stabilizacije poslovanja, HEP-u odobrila dioničarski zajam od 400 milijuna eura, koji će mu dati Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, rekao je Filipović.

Zajam će se isplatiti u dvije tranše: iznos od 265 milijuna eura isplatit će se po potpisivanju ugovora, a iznos od 135 milijuna eura isplatit će se najkasnije u srpnju ove godine. Kamatna stopa je 4.5 posto godišnje.

Zajam će se otplatiti jednokratno i dospijeva u cijelosti na naplatu 24 mjeseca od dana korištenja druge tranše. Može se otplatiti pretvorbom iznosa dospjele glavnice u temeljni kapital, ulogom u pravima. HEP se obvezuje odmah po potpisivanju ugovora predati Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja instrumente osiguranja plaćanja: šest bianco akceptiranih vlastitih mjenica i jednu zadužnicu.

Obavijestit će Europsku komisiju

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nakon davanja dioničarskog zajma o tome će obavijestiti Europsku komisiju.

Dodatno, kako je rečeno, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će poduzeti sve potrebne aktivnosti s namjerom dokapitalizacije, tj. povećanja HEP-ova temeljnog kapitala u ukupnoj vrijednosti do 900 milijuna eura. U ukupnu vrijednost dokapitalizacije obuhvaćen je i iznos od 400 milijuna eura koji se daje dioničarskim zajmom.

Vlada je danas izmijenila i dvije odluke o državnim jamstvima za kredite HEP-u. Ministar Filipović podsjetio je da je vlada prošle godine odobrila HEP-u uzimanje kredita od 400 milijuna eura kako bi se napunilo podzemno skladište plina u Okoliju te kredit od 600 milijuna eura kako bi se osigurala opskrba energentima. Današnjim odlukama prolongira se vraćanje tih kredita za 24 mjeseca.

"Ekonomija je zaštićenija nego prije"

"Iza vlade je i intenzivan niz vanjskopolitičkih događaja. Ostvareni su ciljevi kojima se stremilo ulaskom u europodručje, a i ekonomija je zaštićenija nego prije. Od nedjelje je Hrvatska u punom šengenskom režimu, on se primjenjuje i u zračnim lukama. Sve je prošlo u najboljem redu", rekao je Plenković u nastavku sjednice vlade, dodavši da je "prošlog tjedna održano Europsko vijeće na kojemu je važna tema bila daljnja podrška Ukrajini".

Spomenuo je i da je s vladom SAD-a dogovorena potpora kroz program financiranja stranih oružanih snaga u iznosu od 140 milijuna dolara koji su dodijeljeni Hrvatskoj.

"Nabavljamo novo naoružanje"

"Ova sredstva bit će iskorištena za nabavu novog naoružanja u kontekstu vojne suradnje s SAD-om", kaže premijer. Dodaje da je RH kroz ovaj program dobila već 800 milijuna eura. "Odnosi s SAD-om se kontinuirano unaprjeđuju."

Komentirao je i posjet Sloveniji te rekao kako je s Robertom Golobom razgovarao o svim otvorenim pitanjima i da je sastanak prošao u dobroj atmosferi. Goloba uskoro očekuje u Zagrebu, točnije, Slovenac bi u Hrvatsku trebao doći tijekom svibnja.

Plenković je govorio i o najavljenim izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi i rekao da je ova vlada kontinuirano povećavala naknade za socijalne kategorije. "Trenutno se za 4000 korisnika izdvaja 20 milijuna eura, a ovim zakonom idemo na 14 tisuća korisnika i 156 milijuna eura, čime se proširuje i opseg prava i sredstava. Ovo je dugoočekivana reforma koju dugo radimo u partnerstvu s udrugama i većina njih je itekako zadovoljna ovim zakonom", rekao je premijer.

Osvrnuo se i na eksperimentalni program cjelodnevne škole. Očekuje, kaže, dobar odaziv na javni poziv za 50 škola i očekuje da će to biti dobro primljeno.

Pročitajte više