VIDEO Plenković dao izjavu nakon sastanka nove većine u restoranu: Znam sastav vlade

Foto: Index

PREDSJEDNIK HDZ-a Andrej Plenković, a uskoro i službeno mandatar nove vlade, održao je sastanak nove većine.

Sastanak je počeo iza 13 sati u zagrebačkom restoranu Baltazar, a završen je oko 15 sati. Nakon sastanka je Plenković dao izjavu novinarima. 

"Razgovor je protekao u vrlo dobrom ozračju. Predstavio sam kolegama dinamiku aktivnosti za idući tjedan. Sutra ću imati susret s predsjednikom. Nakon što dobijem mandat za sastavljanje, on i predsjednik sabora će se dogovoriti o konstituirajućoj sjednici koja se očekuje sredinom idućeg tjedna", rekao je Plenković.

Kazao je da će sutra reći koliko će biti ministarstva te da će vlada biti manja. Rekao je da zna cijeli sastav nove vlade, no da će o svemu javnost izvijestiti sutra. 

"Sve znam već, ali reći ću vam sutra'', poručio je. Na pitanje je li Banožić sposoban za ministra obrane, Plenković je rekao da su svi budući članovi vlade sposobni, a da će među njima biti i onih koji do sada nisu bili ministri.

Rekao je još da su pripremili nacrt programa vlade koji se temelji na HDZ-ovom izbornom programu "Sigurna Hrvatska". Što se tiče poreznog rasterećenja, kazao je kako će nastaviti provoditi konzistentnu politiku. 

Prvi je na sastanak stigao predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

Stigao je i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved.

Stigli su i HNS-ov predsjednik Predrag Štromar te Davor Božinović.

Kratku izjavu novinarima, dolazeći na sjednicu, dao je i šef Reformista Radimir Čačić.

Plenković kasnio 20 minuta na sastanak

U 13:20 sati, s 20 minuta zakašnjenja, stigao je premijer Plenković. Ušao je automobilom u dvorište i mahnuo novinarima. Sastanak će se održavati u otvorenom dijelu restorana. 

Uz Plenkovića i predstavnike HDZ-a i predsjednika HSLS-a Darija Hrebaka, koalicijskog partnera HDZ-a, na sastanku će biti predstavnici nacionalnih manjina, predsjednik HNS-a Predrag Štromar i predsjednik Reformista Radimir Čačić.

Kako je najavljeno, Plenković bi sutra trebao objaviti sastav buduće vlade u kojoj kako se čini neće biti velikih promjena, a ni broj ministarstva neće se značajno smanjivati. Umjesto dosadašnjih 20 trebalo bi ih biti od 15 do 17. 

Plenković bi sutra u podne trebao otići predsjedniku Zoranu Milanoviću u Banske dvore, nakon što DIP u 9 ujutro i službeno objavi rezultate izbora. 

Odnijet će mu 76 potpisa potrebnih za sastavljanje vlade i dogovoriti sve oko rokova. 

Kako se nagađa, konstituirajuća sjednica sabora trebala bi biti 22. srpnja. 

Pročitajte više