VIDEO Plenković iznio nove detalje o letjelici: Našli smo upaljač, gelere...

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković izjavio je u petak nakon sastanka s oporbom oko situacije u Ukrajini i pada bespilotne letjelice u Zagrebu kako je njegov dojam da su predstavnici oporbe zadovoljni iznijetim informacijama, a ponudio im je da se takva vrsta sastanaka organizira po potrebi.

Posebna točka današnjeg razgovora u Banskim dvorima bile su informacije o padu letjelice prošlog četvrtka navečer pored studentskog doma Stjepan Radić.

"Posebna točka našeg dijaloga bila je situacija s padom letjelice prošli četvrtak navečer kod studentskog doma", rekao je Plenković.

"Prenijeli smo im sasvim pouzdanu i provjerenu informaciju, a to je da je letjelica bila naoružana, da je došlo do eksplozije, da je najvjerojatnije riječ bila o aviobombi, bit će oko toga još detalja. Pronađen je upaljač, geleri...", rekao je Plenković.

"Ona je bila namijenjena da nosi oružje", dodao je.

Rekao neke nove podatke o dronu

"Ponovili smo da je sustav za motrenje i navođenje, radarski sustav, prate zračni prostor u ovim okolnostima, posebno kad nema civilnih letova nad Ukrajinom pa je u drugim djelovima zgusnutiji. Ono što je sigurno, a to sam vidio posjetom našem centru za motrenje i navođenje, a bio sam i  u NATO-ovom centru, pouzdano znamo kad se može zabilježiti prvi put na rumunjskim, mađarskim i rumunjskim radarima", rekao je.

"Oni koji se time bave nisu doživjeli kao nešto opasno, refleksija je bila slaba", dodaje.

"Važne su i aktivnosti koje se sa saveznicima provode ovih dana, a u pogledu kontrole zračnog prostora. Preleti saveznika su važna poruka sigurnosti. Saveznici su uz nas. U tijeku je NATO-ova operacija Noble Shield, avioni kontinuirano polijeću s nosača aviona i kontroliraju nebo Bugarske, Rumunjske pa i BiH", rekao je.

"Vjerujemo da su kolege iz oporbe saznali vrijedne i nove informacije koje su im bitne", rekao je. Kaže da su ponudili da ovakve sastanke imaju uvijek kad procijene da je to bitno.

"Moj je dojam da su bili zadovoljni, da će im ova saznanja biti korisna", rekao je Plenković.

"Što više odgovornog ponašanja, što više odgovornih izjava, što više politike koja je na pravoj strani i prava i povijesti i naše odgovornosti u okolnostima koje su sve samo ne uobičajene nakon 24. veljače", poručio je premijer.

 

Glavno pitanje je još bez odgovora

Onda je opet govorio o dronu.

"Mi jedino znamo točku na kojoj je dron prvi put uočen od strane rumunjskih radara. Taj trenutak kad je uočen ne znači da je on tu lansiran. Možda je riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri. Mi zasad nemamo odgovor", kazao je.

"Ovo gdje ga se prvi put uočava, od tada pa do Zagreba leti pravocrtno. Što je bilo prije, ne znamo. Ne znamo pouzdano gdje je i od koga lansirana", kazao je.

"Sigurno je da je došlo do eksplozije. Ona se dogodila u tlu, na dubini od nekoliko metara. Pronađen je upaljač, geleri, dijelovi te bombe koji su onda identificirani, brojevi upaljača su uspoređeni sa sličnim bombama koje postoje. To su konkretni dokazi na temelju očevida. Zašto nije došlo do veće štete objasnit će stručnjaci. Iznimno povoljna okolnost je to što je pala na zemlju", kazao je.

"Nitko nikad nije rekao da je 120 kila eksploziva. Ukupna težina bombe bi mogla imati 120 kila, onda bi ona u izvornoj proizvodnji, ako je to ta bomba, trebala imati 45 kila eksploziva", kazao je premijer.

Tko čuva hrvatsko nebo?

Tko će braniti hrvatsko nebo, upitan je.

"Mi imamo niz funkcionalnih aviona, oni mogu biti u zraku za par minuta. No oni nisu nažalost one kvalitete kakvi će biti Rafali, njih ćemo imati za nešto manje od dvije godine, tada ćemo imati puno veće sposobnosti. Mi sad imamo tehnologiju od prije 40 godina, a za par godina ćemo imati najmoderniju tehnologiju", kazao je.

"U međuvremenu, uz jačanje PZO-a i bolje prenošenje informacija unutar saveznica, uz dogovore o vježbama, mi nismo grannična država. Da jesmo, mi bi sad bili dio operacije Plemeniti štit i svakog dana bi iznad hrvatskog neba bili avioni koje ste mogli vidjeti zadnjih dana", rekao je.

Dodao je da su Amerikanci i Francuzi spremni dodatno pomoći Hrvatskoj.

"Umjesto bitnim bavimo se nekim smiješnim tezama o nečijem PR-u", rekao je Plenković na upit je li presica dok su letjeli avioni bio njegov PR.

"Ja sam tada održao presicu jer smo tijekom sastanka vladajućih vidio izjavu šefa NATO-a da je letjelica bila nenaoružana. S ciljem da se eliminira informacijski kaos, tada sam momentalno odlučio izaći pred javnost i kazati što je istina", rekao je.

O posjetu premijera Kijevu

Upitan je zašto nije išao u Kijev s premijerima.

"Ja sam znao da oni idu. To su oni lideri koji u zadnje vrijeme nisu bili u Ukrajini. Ja sam bio u Ukrajini u prosincu. Moji odnosi i stavovi prema Ukrajini nisu se promijenili, bili su ispravni. U ovom trenutku je bio to aranžman trojice premijera koji su tamo otišli, ja to pozdravljam", kazao je.

O dronu je još kazao da se pojavljivao pa nestajao na radaru.

"Ove letjelice su napravljene da ih se ne vidi, to je njihova namjera", rekao je.

Upitan je o potencijalnom sastanku Zelenskog i Putina.

"Sve što može spriječiti daljni rat treba pozdraviti", kazao je.

Pročitajte više