VIDEO Plenković: Ne prekidamo cijepljenje AstraZenecom, nema dokaza za to

ANDREJ PLENKOVIĆ je danas bio na virtualnom sastanku s petoricom premijera EU članica, Kurzom, Borisovim, Janšom, Babišem i Karnišem, u vezi s problemima s cjepivom AstraZenece.

Plenković je kasnio dvadesetak minuta, a onda je izašao pred novinare i dao izjavu. 

Video: N1

"Nema dokaza zbog kojih bismo zaustavili cijepljenje AstraZenecom. Stav struke je jasan"

"Upravo smo završili virtualni sastanak. Dogovorili smo se da zajednički apeliramo na stvaranje korektivnog mehanizma kako bismo riješili problem kašnjenja s isporukom doza cjepiva. Naručili smo dodatna cjepiva od Pfizera. Imat ćemo i nove sastanke s Europskom komisijom u iduća 24 sata kako bismo kompenzirali zastoj. Korektivni mehanizam je tu zbog kašnjenja cjepiva u EU", rekao je Plenković, a potom odgovarao na pitanja novinara.

Plenković nervozno odgovarao na pitanja novinara

Pitali su ga zašto je bio u Daruvaru, a ne na sastanku u Beču. Plenković je prilično nervozno dao odgovor.

"Sastanak je trajao 35 minuta. Imam puno više iskustva nego vi. Nema nikakvog problema što sam ovdje, a nisam bio tamo. Znam do u najsitnije detalje sve o ovoj temi. To nije nikakav problem. Jel' vi znate bolje?"

"Imali smo jutros konzultacije s predstavnicima HZJZ-a, Ministarstvom zdravstva i HALMED-om. Nitko nema dokaze na temelju kojih bi Hrvatska trebala zaustaviti cijepljenje AstraZenecom. Stav struke u ovom trenutku je da su koristi od cijepljenja još uvijek veće od rizika."

Zašto drugi obustavljaju cijepljenje, a mi ne?

Zašto druge zemlje obustavljaju cijepljenje AstraZenecinim cjepivom, a Hrvatska ne, pitali su premijera.

"To su njihove odluke, oni imaju drugi broj slučajeva. Kod nas još nije tako, jutros sam dobio uvid u naše brojke. To je toliko malen broj..."

"Ako kasne doze AstraZenece, prvog cjepiva koje je trebalo biti spremno i kojeg smo najviše naručili, 2.7 milijuna doza, onda trenutno imamo manjak cjepiva. To je upravo poanta korektivnog mehanizma, da se kompenziraju ti nedostaci. U onom trenutku kad su se narudžbe radile, naša struka nije znala da će se ovo dogoditi", zaključio je.

Plenković i petorica premijera članica EU poslali pismo vrhu EU, traže hitan sastanak zbog cjepiva

> Plenković i pet premijera poslali pismo vrhu EU, traže hitan sastanak zbog cjepiva

Podsjetimo, Plenković se pridružio premijerima Austrije, Bugarske, Slovenije, Češke i Latvije i stavio svoj potpis na pismo koje je prije nekoliko dana upućeno predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu.

Kako bi sve države EU postigle svoje ciljeve cijepljenja za drugo tromjesečje, predsjednik Vijeća EU Charles Michel trebao bi održati summit "što je prije moguće", navodi se u pismu premijera.

"Nastavi li se tako, do ljeta bi se stvorile i produbile ogromne nejednakosti među državama članicama tako da bi neke od njih mogle dosegnuti kolektivni imunitet u nekoliko tjedana, dok bi druge jako zaostajale. Naše je stajalište da bi to bilo protivno ne samo našem sporazumu nego i samom duhu europske solidarnosti", požalili su se šefovi država.

Pročitajte više