VIDEO Plenković: Treba utvrditi Brnadino psihičko stanje i moguće druge motive

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković na današnjoj je sjednici vlade komentirao zvjersko ubojstvo u Rijeci. Podsjetimo, u kafiću u samom centru Rijeke usred bijela dana 36-godišnji Roman Brnada brutalno je napao i udarcima u glavu ubio 67-godišnju Darinku Krivec. 

Plenković: Razvidno je da počinitelj ovog teškog ubojstva ima dosta problema

"Hrvatsku je zgrozilo i šokiralo okrutno ubojstvo u Rijeci gdje je na divljački način ubijena žena. Najoštrije u ime cijele vlade osuđujem taj barbarski čin koji se dogodio usred dana, na javnom mjestu, pred svjedocima i prema starijoj ženskoj osobi. Sve okolnosti saznat ćemo po završetku istrage, no prema raspoloživim informacijama razvidno je da počinitelj ovog teškog ubojstva ima dosta problema, da je njegovo psihičko stanje, a i eventualne druge motive potrebno temeljito ocijeniti od strane struke. 

 

Je li se ovaj zločin mogao izbjeći, je li počinitelj od ranije bio nasilan, je li pokazivao naznake da bi ovako nešto mogao učiniti, mi to u ovom trenutku ne znamo, ali očekujemo, kao i cijela javnost, odgovore na ova pitanja. 

Nažalost, pojedina kaznena djela ponekad nije moguće predvidjeti pa ih je i teško spriječiti. Možda je to bio slučaj i u ovoj situaciji, ali ostaje činjenica da smo zgroženi još jednim činom nasilja u kojem je život izgubila žena, a ubojstvo počinio muškarac. Ovdje se čini da nije riječ o kvalifikaciji nasilja u obitelji ili prema bliskoj osobi, ali je jednako tako neprihvatljivo i zastrašujuće.

Trebamo se prisjetiti da je u 2020. godini ubijeno 19 žena od 36 ubojstava. U 2021. taj je broj nešto manji, 14 od ukupno 30, no sve su to i dalje zabrinjavajuće brojke za naše društvo. Tome se svi skupa moramo suprotstaviti."

Pročitajte više