VIDEO Plenković: Tuđman je postavio temelje hrvatskih institucija, hvala mu

Screenshot: Index

ANDREJ PLENKOVIĆ danas je položio vijenac i zapalio svijeću na zagrebačkom groblju Mirogoju u povodu 22. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana.

Nakon toga dao je kratku izjavu.

 

"Danas smo, 22 godine nakon što je preminuo dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik HDZ-a i jedan od njegovih utemeljitelja, došli izraziti poštovanje velikom državniku, čovjeku koji je preuzeo odgovornost za Hrvatsku i za hrvatski narod u vrlo kompleksnim međunarodnim okolnostima, u okolnostima u kojima se otvorio prozor mogućnosti da Hrvatska nakon dugih stoljeća stekne svoju neovisnost i samostalnost, svoje međunarodno priznanje", rekao je Plenković.

"Uz veliku plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda, uz hrabrost i odvažnost hrvatskih branitelja, bio je na čelu zemlje kad su se oslobodili okupirani teritoriji, bio je onaj koji je postavio temelje razvoja hrvatske i demokracije i izgradnje institucije, pluralizma, socijalno-tržišnog gospodarstva, dao smjer prema EU i NATO-u. Sada, više od 20 godina nakon njegove smrti, možemo realno ocijeniti njegov značaj u povijesti hrvatskog naroda i suvremene hrvatske države", rekao je.

"Stoga smo danas ovdje i kao sljednici i njegove doktrine i njegove ideje o Hrvatskoj s velikom obavezom da u ovo vrijeme, kad uživamo povjerenje hrvatskih birača, nastavimo raditi na dobrobiti hrvatskog naroda, stoga mu još jednom zahvaljujemo na svemu što je učinio za Hrvatsku u presudnim trenucima", zaključio je Plenković.

Pročitajte više