VIDEO Pogledajte Juričanov film Fimi za početnike o HDZ-u i korupciji

Screenshot: YouTube

VRHOVNI SUD je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3.5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Sanader će, osim blaže kazne, državi po pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda morati vratiti 14.9 milijuna kuna nesrazmjera između imovine i zakonskih primanja, odnosno 1.25 milijuna kuna manje nego što je u prvostupanjskoj presudi odredio zagrebački Županijski sud.

Vrhovni sud djelomično je ukinuo prvostupanjsku presudu i u dijelu koji se odnosi na u međuvremenu preminulu Nevenku Jurak, vlasnicu marketinške tvrtke Fimi media, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Ponovljeno suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvu, nešto strožu presudu donesenu još 2013.

Uz bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a, ali i te stranke koja će uz 3.5 milijuna kuna kazne državi morati vratiti i 14.6 milijuna kuna nepripadne koristi, u studenome 2020. nepravomoćno su u ponovljenom postupku osuđeni i Sanaderovi suoptuženici.

O kakvoj se aferi radi?

Radi se o aferi koja se odnosi na razdoblje od 2004. godine do 2009. godine, kada je strankom i zemljom vladao Ivo Sanader, šef HDZ-a koji je izbačen iz kolektivnog sjećanja HDZ-ovaca.

Dario Juričan je 2016. godine objavio kratki film o ovoj aferi.

Pročitajte više