VIDEO Pokopan princ Philip: "Nadahnjivala je njegova odanost kraljici i naciji"

Foto: EPA/PA Images/PIXSELL

PRINC PHILIP, vojvoda od Edinburgha i suprug britanske kraljice Elizabete II., pokopan je u kraljevskoj kripti dvorca Windsor. Sprovod je bio u krugu obitelji zbog ograničenja uvedenih u okviru borbe protiv koronavirusa. Princ Philip, koji je u braku s kraljicom proveo 73 godine, umro je 9. travnja u dobi od 99 godina, nakon što je u bolnici proveo mjesec dana zbog srčanih problema i infekcije. 

Ovdje ste mogli pratiti live streaming

Vojvoda od Edinburgha, britanski princ Philip, pokopan je danas u kraljevskom dijelu kapele svetog Jurja na intimnoj ceremoniji koju su predvodili nadbiskup od Canterburyja Justin Welby i dekan Windsora David Conner, koji je u govoru odao počast "prinčevoj neupitnoj odanosti kraljici" i "službi naciji".

Članovi kraljevske obitelji nosili su maske i čitavo su vrijeme održavali propisane mjere fizičkog razmaka, a kraljica je u crkvi sjedila sama, najbliže oltaru.

Uoči pokopa lijes s tijelom je, smješten na stražnjem dijelu posebno prilagođenog Land Rovera, prevezen u kraljevsku kriptu dvorca Windsor.

Za njim su pješice hodali članovi kraljevske obitelji, među kojima su bili princ Charles i njegovi sinovi, prinčevi William i Harry.

Kraljica Elizabeta II. bila je na začelju kolone i do kapele svetog Jurja dovezla se u Bentleyu u pratnji jedne od svojih dvorskih dama. U prvome redu iza lijesa hodali su princ Charles i princeza Anne, a slijedili su ih prinčevi Edward i Andrew te Charlesova dvojica sinova William i Harry.

Lijes je bio prekriven zastavom vojvode od Edinburgha, čija su obilježja danski grb, grčki križ, edinburški dvorac i boje obitelji Mountbatten, a na njemu su bili postavljeni Philipova mornarička kapa i mač.

Minuta šutnje

Povorka s lijesom zastala je na trenutak kako bi se u 16 sati održala minuta šutnje u cijeloj Kraljevini.

U događaju je sudjelovalo više od 730 pripadnika oružanih snaga, no u kapeli svetog Jurja je, u skladu s pravilima uvedenim zbog pandemije koronavirusa, bilo samo 30 ožalošćenih članova obitelji.

Svečani plotuni ispaljeni s devet lokacija u Velikoj Britaniji i na Gibraltaru označili su početak i kraj minute šutnje. Punih šest minuta s Heathrowa nije uzletio nijedan zrakoplov kako se ne bi narušila minuta šutnje, a održavanje svih glavnih sportskih događaja u zemlji je odgođeno kako ne bi kolidirali s pogrebom.

Obred je vodio dekan Windsora, a nadbiskup od Canterburyja izgovorio je blagoslov. 

"Nadahnjivao nas je.."

Dekan Conner je govorio o "humoru, humanosti i dobroti" princa Philipa. "Nadahnjivala nas je njegova neupitna odanost našoj kraljici, njegova služba naciji i Commonwealthu, njegova hrabrost, čvrstina i vjera", rekao je Conner.

Zbog propisanih pandemijskih mjera zbor su činila samo četiri člana, a prisutni članovi obitelji iz istoga razloga nisu pjevali. 

Pogreb je u cijelosti održan u krugu dvorca, a javnost je zamoljena da se ne okuplja ispred Windsora i ostalih kraljevskih rezidencija.

Nitko od članova kraljevske obitelji nije bio odjeven u uniforme, već u odijela, odnosno u dnevne haljine.

Pogrebu su prisustvovali kraljičina i vojvodina djeca, princ od Walesa, princeza Anne, vojvoda od Yorka i grof od Wessexa te njihovo osmero unučadi.

Među ožalošćenima su na pokopu bili djeca kraljičine sestre, princeze Margaret, i troje njemačkih članova obitelji princa Philipa.

Sprovod princa Philipa smo iz minute u minutu pratili na Indexu: 

16:52

Kraljevska obitelj napušta kapelu.

16:50

Lijes vojvode od Edinburgha spušten je u kraljevsku grobnicu.

16:49 

Nakon čitanja titula princa Philipa krenuli su svirati vojni glazbeni ansambli.

16:48

Lijes vojvode od Edinburgha ukrašen je vijencem cvijeća po izboru kraljice. Na lijesu se nalaze njegova admiralska kapa i mač.

 

16:42 

Ceremonijalni službenik čita popis titula princa Philipa. Završava s njegovom najpoznatijom ulogom - suprug kraljice Elizabete II.

16:30 

Žena u toplesu radila je nered tijekom sprovoda princa Philipa. Policija ju je odvela. Više

16:28

U kapeli svaki član kraljevske obitelji ima svoju određenu poziciju. Braća William i Harry sjede nasuprot jedan drugome, a kraljica Elizabeta II. sjedi odvojeno od ostalih i blizu oltara.  Najbliže njoj je vojvoda od Yorka.

16:20

Nadbiskup Canterburyja, Justin Welby, čita Evanđelje po Ivanu koje govori o uskrsnuću Lazara.

Nadbiskup čita Isusove riječi: "Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će, a tko živi i vjeruje u mene, nikada neće umrijeti."

16:17

Velečasni David Conner čita stihove iz Biblije koji slave Božju kreaciju. Službu će voditi dekan Windsora, David Conner, i nadbiskup Justin Welby.

16:12 

Velečasni David Conner, dekan Windsora, započeo je službu. Crkveni zbor počeo je pjevati himnu u čast Philipove službe u mornarici.

16:10

Lijes se prenosi i postavlja na povišeno mjesto u kapeli, gdje će ostati tijekom mise. Članovi kraljevske obitelji dolaze do svojih mjesta u kapeli.

16:05

Kraljica Elizabeta stigla je do kapele prije početka minute šutnje. Lijes se prenosi u kapelu St. George.

16:00

Lijes princa Phillipa se spušta s Land Rovera. Počinje nacionalna počasna minuta šutnje.

15:58

Glazbeni vojni sastav prati glazbom procesiju.

15:51 

Počela je pogrebna procesija princa Philipa tijekom koje će se njegov lijes prevesti do kapele. Princ Charles je na pročelju procesije.

15:50

Kraljica Elizabeta je napustila dvorac Windsor. To je prvi put da je viđena u javnosti nakon objave o smrti njenog supruga.

15:45

Počinje procesija, odnosno prenošenje lijesa princa Philipa u kapelu u sklopu dvorca Windsor.

Njegov lijes se stavlja na Land Rover, a članovi kraljevske obitelji koji sudjeluju u procesiji zauzimaju svoje pozicije.

15:40

Vojni glazbeni sastav počeo je svirati glazbu koju je odabrao vojvoda. 

15:39

Članovi kraljevske obitelji koji nisu sudjelovali u procesiji stižu u kapelu. Među njima su vojvotkinja od Cambridgea, vojvotkinja od Cornwalla, grofica od Wessexa i njezina djeca.

15:35

Meghan Markle, vojvotkinja od Sussexa, sprovod će pratiti iz svog doma u Kaliforniji. Nije mogla prisustvovati pogrebu zbog čuvanja trudnoće.

15:30 

Stiglo je posmrtno vozilo, specijalno dizajnirani Land Rover, koje će prevoziti lijes princa Phillipa.

Vozilo je proizvedeno 2003. godine. Vojvoda je zatražio da se ono oboji u vojno zelenu boju te je pomogao u dizajniranju otvorenog stražnjeg dijela automobila.

15:23

Sprovod možete pratiti uživo na Indexu.

15:20

Buckinghamska palača objavila je raspored pogreba princa Philipa.

Pogreb će započeti nakon počasne minute šutnje, a trajat će oko 50 minuta. Održat će se u kapeli u sklopu dvorca Widsor.

14:20 i 14:30 - Članovi kraljevske obitelji i Philipova rodbina koji ne sudjeluju u povorci napustit će dvorac Windsor kako bi doputovali do kapele.

14:30 - Dolazi posmrtno vozilo, Land Rover, na koje će biti postavljen lijes vojvode od Edinburgha i počinje sviranje glazbe.

15:11 

Kod kripte se okupilo mnoštvo policije. 

Tijek događaja pratite na Indexu

 

Kraljica će sjediti sama

Sprovod će započeti u 15:40 kada će povorka s lijesom krenuti iz privatne kapele u dvorcu, uz pogrebni marš i minutu šutnje diljem zemlje, priopćila je Buckinghamska palača. U skladu sa zdravstvenim mjerama trenutno na snazi ​​u Engleskoj, ispraćaju će nazočiti samo 30 uzvanika, od kojih je većina članova kraljevske obitelji.

Palača je u četvrtak objavila popis gostiju i otkrila je da prinčevi William i Harry neće hodati iza lijesa jedan pored drugoga. Između njih bit će njihov rođak Peter Philips, sin princeze Ane. Svi gosti, uključujući kraljicu, koja će idući tjedan napuniti 95 godina, nosit će maske, sjediti odvojeno i poštivati fizičku distancu. Kraljica će sjediti sama.

Četveročlani zbor pjevat će na pogrebu skladbe koje je princ sam odabrao, a bogoslužje će trajati 50 minuta.

Među 30 gostiju bit će prestolonasljednik princ Charles, njegova druga supruga Camilla i još troje kraljičine djece te osmero unučadi sa supružnicima. 

Nazočna će biti i djeca kraljičine pokojne sestre princeze Margaret i troje Philipovih rođaka iz Njemačke.

Pročitajte više