Video: Pokopan senator Ted Kennedy

AMERIČKI senator Edward M. Kennedy, kojeg su Amerikanci od milja zvali Ted, pokopan je u subotu na groblju Arlington pokraj svoje braće - bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja te senatora Roberta F. Kennedyja.

Deseci tisuća Amerikanaca su izašli na ulice kako bi ispratili pogrebnu povorku. Povorka s lijesom je zastala pred zgradom Senata, u kojoj je Kennedy proveo 47 godina svog radnog vijeka.

U marijanskoj bazilici u kojoj je održana misa zadušnica su među 1.500 uzvanika bili i bivši američki predsjednici George W. Bush, Bill Clinton te Jimmy Carter, dok je predsjednik Barack Obama održao dirljiv govor.

Istaknuo je kako je Kennedy bio blizak s građanima, koliko je brinuo o žrtvama i obiteljima poginulih u terorističkom napadu 11. rujna te je podsjetio na jedno Kennedyjevo pismo udovici koja je tog "najgoreg dana u američkoj povijesti" ostala bez supruga: "Napisao joj je: Dobro znamo da vrijeme ipak ne liječi sve rane, ali moramo nastaviti dalje, jer bi naši voljeni željeli da nastavimo i jer nas kroz život i dalje vodi svjetlo njihove ljubavi".

"Iako je Ted Kennedy povijesna ličnost čija ćemo postignuća pamtiti, njegovo dobro srce je ono što će nam nedostajati", dodao je Obama prisjećajući se "lava američkog Senata".

Edward Moore Kennedy preminuo je u 77. godini života. U svibnju 2008. godine Kennedyju je dijagnosticiran tumor na mozgu i otad se borio sa zloćudnom bolešću.

Pročitajte više