Hare Krišna o smrti dječaka: Nemamo veze sa zajednicom u Puli, imamo slične porive

Foto: Index

NAKON što je u Puli preminuo 15-godišnji dječak, čiji su roditelji, inače pripadnici Vaišnavske vjerske zajednice, privedeni zbog zanemarivanja djeteta, pokret Hare Krišna je u Zagrebu odlučio održati press-konferenciju.

>> Doznajemo detalje o smrti dječaka. Vođa zajednice: Nisam šaman, molili smo

Podsjetimo, obitelj nesretnog dječaka živjela je u kući čiji se vlasnik zove Vladimir Radeka. U kući živi 13 osoba, svi su članovi iste vjerske zajednice. Dječakova obitelj broji šest članova - roditelji dječaka imaju četvero djece. 

Na press-konferenciji govorili su Darko Kafka, predsjednik zajednice (u bijelom), Marijan Bilić, liječnik opće medicine iz Ogulina i član kongregacije Hare Krišna (u bež boji) te Dalibor Marić, tajnik (u narančastom).

"Ne postoji nijedno pravilo u pokretu Hare Krišna koje bi branilo liječenje djece. Dokaz tome je i činjenica da sam ja liječnik. Hare Krišna je registrirana vjerska zajednica u Hrvatskoj već 40 godina", rekao je Bilić.

"Incident u Puli nije vezan za našu vjersku zajednicu"

"Kad se u Hrvatskoj spomene Hare Krišna, misli se na našu vjersku zajednicu. Sve ove druge udruge nisu vezane za našu vjersku zajednicu - Međunarodno društvo za svjesnost Krišne. Dakle incident u Puli nije vezan za našu vjersku zajednicu", rekao je Bilić.

 

"Mi nismo protiv liječenja i liječnika, mi upućujemo svoje članove da se ljudsko tijelo mora liječiti", rekao je.

"Staviti u istu rečenicu zanemarivanje djeteta, pripadnost Hare Krišna pokretu, odbijanje liječenja djeteta, moramo reći da takva jednadžba ne stoji. Mi smo otvorena, registrirana vjerska zajednica koja otvara svoja vrata i nikom ne govori da ide liječniku. Ako se devijantno ponašanje dogodi u našim redovima, takva devijantna ponašanja se događaju u svim zajednicama, bilo strankama, sindikatima, nogometnim klubovima ili vjerskim zajednicama", rekao je Bilić.

"Mi smo zdravi ljudi, vegetarijanci i živimo u skladu s prirodom i nema nikakvih naznaka da mi odbijamo bilo kakvo liječenje", rekao je Bilić.

O kakvoj se vjerskoj zajednici onda radi u Puli?

"Možemo reći da imamo slične porive, to je kultivacija predanosti bogu. Ta organizacija je jedan privatni projekt i nije dio naše organizacije, takvih ima mnogo, možda ne u Hrvatskoj, ali širom svijeta. Kao što u kršćanstvu imate katoličku, pravoslavnu, protestantsku crkvu...", rekao je Darko Kafka.

"Te doktrine su slične, ali nigdje u našoj doktrini nema odbijanja liječenja. Ako je došlo do nekih devijantnih ponašanja, onda su to individualne odluke. Ali nema smisla u prvi plan isticati nečiju vjersku pripadnost jer onda ispada da je došlo do devijantnog ponašanja zbog pravila te vjerske zajednice", rekao je Kafka.

"Predsjednik je rekao da se, koliko on zna, u takvim organizacijama poštuju suvremeni dosezi medicine i tehnologije. Mi tu pričamo o predrasudama, naši članovi žive u neboderima, koriste mobitele i aute i idu liječnicima", rekao je Kafka.

Jeste li imali kontakte s Vladimirom Radekom?

"Znamo da oni postoje, ali nemamo nikakve doticaje s njima. Čuli smo za njih", govore članovi Hare Krišne.

"Mi imamo ogranak u Puli koji nema nikakve veze s organizacijom u kojoj se ovo dogodilo", rekao je Kafka.

"Organizacija nije ta koja daje preporuke svojim članovima gdje da se liječe. Ako bi neka vjerska zajednica propagirala vjerske slobode na račun prava djeteta, prvi smo za to da država mora ograničavati takve vjerske slobode. Naša zajednica nema pravila da npr. ne smijemo primiti transfuziju krvi", rekao je Kafka.

"Dužnost je vjerske zajednice da sankcionira svako devijantno ponašanje. Ne želimo da se Hare Krišna u medijima spominje u takvom kontekstu jer to jako šteti našoj organizaciji, koja je registrirana vjerska organizacija u Hrvatskoj. Nas svako malo možete vidjeti na Trgu bana Jelačića da pjevamo i pokušavamo se približiti ljudima", govori Kafka.

Što je ajurvedski način liječenja?

"Nisam upoznat s detaljima ajurvedske medicine, ja sam liječnik. Država dozvoljava pojedincu način liječenja djeteta, ali kad država smatra da se radi o nadriliječništvu, onda je bitno da država reagira", rekao je Bilić.

"Mi ne mikromenadžiramo život osobe", zaključili su pripadnici pokreta.

Pročitajte više