VIDEO Snimka uhićenja zbog droge. Jednog uhitili u krevetu, drugog na kauču...

Jučer je zaplijenjeno oko 1.5 tona cvijeta industrijske konoplje. Kako se radi o značajnim površinama na kojima se nalaze sadnice, pretraga će se nastaviti i idućih dana, objavila je policija.

Objavili su detalje o uhićenjima. Također, objavili su i trenutak uhićenja.

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK - Služba Osijek) su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje vezano za kaznena djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja kojim je obuhvaćeno deset osoba (39-, 47-, 63-, 46-, 44-, 42-, 30-, 46-, 50- i 41-godišnjak)", stoji u priopćenju.

Policija opisala za što ih se tereti

"Osnovano se sumnja da su 39 i 47-godišnjak od siječnja 2021. do 22. svibnja 2024. godine na području Republike Hrvatske povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike radi kontinuiranog uzgoja, proizvodnje i skladištenja velikih količina marihuane i industrijske konoplje na koju su naneseni zabranjeni polusintetski kanabinoidi, a potom radi daljnje kontinuirane neovlaštene preprodaje tih droga na području Hrvatske i Europske unije, a sve radi stjecanja protupravne imovinske koristi", opisuje policija.

"Sumnja se da su 39- i 47-godišnjak u Hrvatskoj osnovali trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu, koje su registrirali za djelatnost uzgoja bilja za uporabu u farmaciji, kao i aromatskog, začinskog i ljekovitog bilja. 

Potom su unajmili halu u Đakovu te, u sklopu osnovanog trgovačkog društva, organizirali proizvodnju industrijske konoplje, ali i proizvodnju marihuane za što su angažirali 44-godišnjaka", dodaje se.

 

"Također su radi daljnjeg kontinuiranog uzgoja i proizvodnje droge angažirali 30-godišnjaka, a s 46- i 50-godišnjakom su dogovorili izradu više strojeva za proizvodnju droge "obogaćivanjem" konoplje njenim kemijskim tretiranjem polusintetskim kanabinoidima. Pritom su drugog 46-godišnjaka angažirali za nabavu i dovoz navedenih zabranjenih kanabinoida u Hrvatsku", opisuje se.

"Na taj način konoplju su pripremili kao drogu za daljnju neovlaštenu prodaju. Na opisani način su proizveli najmanje 300 kilograma marihuane te najmanje 700 kilograma konoplje koja se kemijski tretirala polusintetskim kanabinoidima i potom se prodavala na području Hrvatske i EU.

Također su 39-, 47- i 46-godišnjak predali osobi iz Slovenije 116 kilograma konoplje te najmanje jedan stroj za proizvodnju droge", piše policija.

Policija našla tonu i pol cvijeta indijske konoplje

U pretragama je zaplijenjeno oko 1.5 tona cvijeta industrijske konoplje, dok je na terenu pronađeno posađenih još oko 3640 komada biljaka koje će biti oduzete u nastavku pretrage. Kako se radi o značajnim površinama na kojima se nalaze sadnice, pretraga će se nastaviti i idućih dana.

U provođenju dokaznih radnji sudjelovali su i inspektori Državnog inspektorata Područnog ureda Osijek, vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić te policijski službenici više policijskih uprava.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici podnijeli su kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Osam uhićenih osumnjičenika predali su pritvorskom nadzorniku, jedna osoba se od ranije nalazi u istražnom zatvoru, dok je jedna osoba nedostupna redarstvenim vlastima.

Javio se i Uskok, sve su detaljno opisali

U međuvremenu se oglasio i Uskok. Detaljnije su opisali slučaj. Priopćenje prenosimo u cijelosti, dodali smo tek podnaslove. 

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv desetorice hrvatskih državljana (1985., 1977., 1978., 1961., 1978., 1994., 1980., 1988., 1974., 1983.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Sve je trajalo od 2021. do danas

Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., u razdoblju od početka 2021. godine do 22. svibnja 2024. u Hrvatskoj te u drugim državama članicama Europske unije, okupili i povezali u zajedničko djelovanje preostale okrivljenike i više drugih zasad nepoznatih osoba u cilju kontinuiranog uzgoja, proizvodnje, skladištenja i daljnje prodaje u Hrvatskoj i drugim državama članicama EU velikih količina marihuane i industrijske konoplje koju su tretirali nanošenjem zabranjenih polusintetskih kanabinoida i tako ju dorađivali kao drogu.

U cilju ostvarenja navedenog plana te radi prikrivanja nezakonite proizvodnje droge, I. i II. okr. su osnovali trgovačko društvo s registriranom djelatnošću za uzgoj bilja za uporabu u farmaciji, kao i aromatskog, začinskog i ljekovitog bilja te su osigurali lokaciju za uzgoj i proizvodnju droge u Đakovu.

Potom su pribavili preparate, sjemenke, sadnice i opremu za uzgoj i proizvodnju droge, koju su instalirali u iznajmljenoj hali te su za uzgoj angažirali VII. okr. i druge zasad nepoznate osobe. Na opisani način su I., II. i VII. okr. proizveli najmanje 300 kilograma marihuane, a I. i II. okr. su radi daljnjeg prijevoza, skladištenja i isporuke kupcima angažirali IV., VII. i VIII. okr. te druge zasad nepoznate osobe.

Nanosili zabranjene polusintetske kanabinoide

Potom su I. i II. okr. radi daljnjeg kontinuiranog uzgoja i proizvodnje droge angažirali VI. okr., a s III. i IX. okr. su dogovorili izradu više strojeva za proizvodnju droge nanošenjem zabranjenih polusintetskih kanabinoida na industrijsku konoplju, dok su V. okr. angažirali za nabavu i dovoz navedenih zabranjenih tvari u Hrvatsku.

Na opisani način su I., II., III., VI. i IX okr. u hali u Đakovu te u prostorima trgovačkog društva u Bjelovaru proizveli najmanje 700 kilograma konoplje na koju su nanijeli zabranjene polusintetske kanabinoide, dok su I., II. i III. okr. osobi iz Slovenije predali 116 kilograma konoplje te najmanje jedan stroj za proizvodnju droge.

Sukladno dogovoru, tako proizvedenu drogu su I. i II. okr., a po njihovim uputama III. do VI. okr. i X. okr., skrivali te je osobno ili posredstvom trgovačkih društava nudili na prodaju i prodavali dogovorenim kupcima u Hrvatskoj te drugim državama članicama EU.

Pretragama je do sada zaplijenjeno oko 1,5 tona cvijeta industrijske konoplje, a pretražit će se i preostale površine na kojima su zasađene brojne sadnice te će se tijekom istrage provesti potrebna vještačenja i druge dokazne radnje.

USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv devetero okrivljenika, a jedan okrivljenik od ranije se nalazi u istražnom zatvoru"

Pročitajte više