VIDEO Nasilje kanadske policije: Bacili na pod i udarali plemenskog poglavicu

Screenshot: Twitter/Rosa Hwang

VIDEOSNIMKA nasilnog uhićenja domorodačkog poglavice šokirala je Kanadu.

Na snimci se vidi kako je policija Allana Adama, poglavicu plemena Prve nacije Athabasce Chipewyan, srušila na pod i udarala. Incident se dogodio 10. ožujka u okrugu Fort McMurray u Alberti, piše BBC.

Upozoravamo da bi nekim čitateljima ova snimka mogla biti uznemirujuća

Premijer zatražio istragu

Prosvjedi koji zahtijevaju policijsku reformu započeli su u SAD-u nakon ubojstva nenaoružanog muškarca crne boje kože Georgea Floyda, a zatim se proširili diljem Europe i Kanade.

Kanadski premijer Justin Trudeau zatražio je na neovisnu istragu.

Čelnica RCMP-ja Brenda Lucki prvo je rekla kako ne može sa sigurnošću reći ima li sustavnog rasizma u kanadskoj policiji, no u petak poslijepodne je objavila priopćenje u kojem je napisala da je "sustavni rasizam dio svake institucije, pa i RCMP-ja". 

"Kroz našu povijest i danas nismo se pravedno ponašali prema drugim rasama i urođeničkom stanovništvu", stoji u priopćenju. 

Nevažeća registracija

RCMP je prije objave snimke uhićenja u četvrtak navečer objavio kako su istražili slučaj i kako je djelovanje njihovog pripadnika bilo "razumno". 

Incident je počeo kad je policajac pristupio Adamu i njegovoj supruzi zbog nevažeće registracije automobila, a u 12 minuta dugoj snimci vidi se kako Adam vodi napet i vulgaran razgovor s policajcem. 

"Umoran sam od zlostavljanja RCMP-ja", govori urođenički predstavnik. Spor prerasta u nasilje kad policajac pokuša uhititi Adamovu ženu, iskrenuvši joj ruku iza leđa. Adam tada izlazi iz automobila i gura policajca, nakon čega slijede fizički sukob i uhićenje. 

Pročitajte više