VIDEO Policijska opsada u centru Zagreba, hrpa specijalaca čuvala opasne kriminalce

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ogromne mjere osiguranja mogle su se vidjeti danas u centru Zagreba. 

Policijska opsada bila je na zagrebačkom Županijskom sudu i oko njega. Održavalo se optužno vijeće protiv Petra Ćosića, Manuela Vulića i još šestorice optuženika za koje se smatra da su dio hrvatskog kraka narkohobotnice Darka Šarića, čovjeka kojeg je američka DEA svojedobno označila kao najvećeg narkobosa na Balkanu.

Terete ih za krijumčarenje 600 kila kokaina, glavnog među njima i za atentat

Ćosić i još sedam pripadnika te zločinačke organizacije, koje Uskok tereti da su iz Južne Amerike prokrijumčarili najmanje 600 kilograma kokaina, ali i da su bili upleteni u likvidaciju Milana Milovca, Šarićeve desne ruke u Ekvadoru, na sud su dovezeni pod snažnom i brojnom pratnjom pripadnika specijalne policije. 

Razotkriveni su lani u travnju nakon što su istražitelji dešifrirali kriptirane poruke na aplikaciji Sky ECC, koju su masovno koristili kriminalci diljem svijeta i otkrili da je Ćosić dogovorio dopremu droge iz Kolumbije u Ekvador, dok je Milovac dogovorio utovar u brodove. Do travnja prošle godine, navodi USKOK u optužnici, Ćosić i njegovi ljudi prokrijumčarili su najmanje 609 kilograma kokaina, te ga prodali za više od 17 milijuna eura.

USKOK je Ćosića optužio i da je 2020. dogovorio likvidaciju Milovca jer je smatrao da ovaj radi protiv njega kod dobavljača droge u Kolumbiji i Ekvadoru. Atentatori su prvo pratili Milovca i onda ga pokušali ubiti s jurećeg motora na ulici, no nije ubijen nego ranjen. Kada je Ćosić doznao da likvidacija nije uspjela počeo je, tvrdi USKOK, planirati kako da ga dokrajči, no planove je pomrsilo uhićene jednog od atentatora. Milovac je pušten iz bolnice, no na kraju preminuo od posljedica prvog ranjavanja.

Vulić je uhićen tek početkom svibnja ove godine u Kolumbiji gdje se skrivao tako što je glumio međunarodnog policajca.

Opsada suda, naoružani specijalci bili i u sudnici

Uz iznimne mjere osiguranja optuženici su danas prepraćeni na Županijski sud u centru Zagreba. Specijalci su se danas tijekom optužnog vijeća nalazili u više kombija i terenskom vozilu, i s dugim cijevima su držali na oku cijeli prostor oko suda. 

 

Optužnom vijeću s optuženicima, njihovim braniteljima, tužiteljima i sudskim vijećem prisustvovala su i tri naoružana specijalca.

Pogledajte i fotografije. 

 

Pročitajte više