VIDEO Velik požar u Španjolskoj. Opožarena površina veličine 800 nogometnih igrališta

Foto: EPA

U prvom velikom ovogodišnjem šumskom požaru u Španjolskoj uništena je površina oko 600 hektara u samo 24 sata na istoku zemlje, rekle su vlasti. Oko 180 ljudi evakuirano je u pogođenom planinskom području oko Tarbene u pokrajini Alicante, oko 90 kilometara južno od Valencije, izvijestila je danas televizija RTVE pozivajući se na vlasti.

Vatra, koja je izbila jučer manje od 15 kilometara od Sredozemnog mora, brzo se širi, rečeno je. Pilar Bernabe, predstavnica madridske središnje vlade u autonomnoj zajednici Valenciji, rekla je novinarima da se sumnja da je uzrok požara praksa "posijeci i spali". Površina uništenog područja do danas poslijepodne veća je od 800 nogometnih igrališta.

Vlasti optimistične u pogledu gašenja požara

Petnaest vatrogasnih jedinica i 10 jedinica za zaštitu šuma raspoređeno je u ponedjeljak u borbi s plamenom, uz pomoć osam helikoptera i protupožarnih zrakoplova, objavile su hitne službe u Valenciji. Jaki vjetrovi i temperature veće od 25 stupnjeva Celzijevih - neuobičajeno toplo vrijeme za sredinu travnja - ometali su napore u gašenju požara, rekao je glasnogovornik regionalne vlade Valencije.

Međutim, glasnogovornik je rekao da su optimistični u pogledu toga da bi požar koji bjesni oko Tarbene, kao i nekoliko manjih na obali Costa Blance, uskoro mogao biti ugašen. Istočna Španjolska doživjela je nekoliko dana temperature koje su se penjale i do 30 stupnjeva, zbog čega su plaže pune. Od srijede se širom Španjolske očekuje hladnije vrijeme.

Pročitajte više