VIDEO Pune mrtvačnice u Rusiji pokazuju mračniju sliku od službenih brojki

Screenshot: YouTube/CNN

NA VIDEOZAPISIMA koji se šire društvenim mrežama vidi se da su bolnice u Rusiji prepune i da im je zdravstveni sustav preopterećen.

"Ovako izgledaju naše noći: zastrašujuće", priča muški glas na jednoj snimci i dodaje kako je još dvoje umrlo na njegovom odjelu. Ovaj videozapis je CNN-u dao ruski liječnički sindikat koji je povezan s oporbom. Navodi kako je ove scene sredinom listopada snimio član bolničkog osoblja u gradu Uljanovsku.

Na drugim snimkama do kojih je došao CNN također se vide zastrašujući uvjeti u prenatrpanim objektima. Neke mrtvačnice su toliko pune da su tijela umrlih naslagana jedno na drugo na podu.

Ovakvi prizori ukazuju na to da je stvarni broj smrtnih slučajeva u toj zemlji daleko veći od onog što sugeriraju službeni podaci.

"Mislim da je stvarna brojka umrlih oko 130.000"

Ruske vlasti su rekle da je do jučer od covida-19 u toj zemlji umrlo više od 33.000 ljudi, no kritičari osporavaju te brojke.

"Mislim da je stvarna brojka oko 130.000", rekao je Aleksej Rakša, bivši statističar ruske vlade, koji svoje procjene temelji na službenim podacima o višku smrtnih slučajeva, odnosno broju umrlih koji je iznad onoga što se normalno očekuje za neki period.

Rakša procjenjuje da je u Rusiji od travnja do studenog bilo oko 160.000, 170.000 viška smrtnih slučajeva. Prema rezultatima statističkih analiza koje su objavile druge zemlje, pripisao je 80% ovih smrti covidu-19.

Naime, ruska statistička agencija Rosstat navodi kako je između travnja i rujna 2020. Rusija imala otprilike 117.000 smrtnih slučajeva više u odnosu na prošlu godinu. Prema službenim podacima, u tom je razdoblju od koronavirusa umrla 21.000 ljudi.

Rosstat još nije objavio službene podatke za listopad i studeni, ali sudeći prema službenim izvješćima, koja je objavio nacionalni Centar za koronavirus, pandemija se u tom razdoblju pojačala.

Način na koji Rusija broji umrle od koronavirusa

Rakša je kazao kako je napustio Rosstat u srpnju nakon što je javno progovorio o načinu na koji agencija broji smrtne slučajeve od covida-19. On smatra da se njegovi izračuni i službeni podaci razlikuju zbog načina na koji Rusija klasificira žrtve koronavirusa.

Rosstat koristi sustav klasifikacije od četiri razine: 1. pacijent je bio pozitivan na covid-19 prije smrti; 2. pretpostavlja se da je covid-19 glavni uzrok smrti, ali bi to trebalo potvrditi obdukcijom ili daljnjim istraživanjem; 3. covid-19 je izazvao smrt kod osoba s drugim podliježućim bolestima; 4. potvrđena je zaraza covidom-19, ali on nije glavni uzrok smrti.

"Samo prva razina, kada je pacijent pozitivan na testiranju prije smrti, bilježi se kao smrt od covida-19", rekao je Rakša za CNN i dodao kako su ostale razine izostavljene iz službenih podataka.

CNN je poslao upit o ovim navodima ruskom ministarstvu zdravstva, nadzornom tijelu Rospotrebnadzor i Rosstatu, ali do sada nije dobio odgovor.

Navedena metoda klasifikacije ne odgovara smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja kaže da se u umrle od covida-19 trebaju ubrajati svi smrtni slučajevi povezani s koronavirusom, osim ako postoji "jasan alternativni uzrok smrti koji se ne može povezati covidom-19".

"Jedva smo našli neko mjesto. Izgleda kao u horor filmu"

Prošlog je mjeseca ruska vlada priznala kako dolazi do sve većeg opterećenja zdravstvenih ustanova, a zamjenica premijera Tatjana Golikova izjavila je da je u pet najugroženijih regija popunjeno više od 95% bolničkih kreveta .

Vozač hitne pomoći u Saratovskoj oblasti, koji je želio ostati anoniman, rekao je za CNN  kako u njegovoj bolnici odbijaju primiti pacijente s težim simptomima.

"Liječnici čak odbijaju primiti starije pacijente koji otežano dišu. Kažu im da ih nije potrebno hospitalizirati, ali pravi je razlog to što na odjelu nema dovoljno mjesta", rekao je.

Na jednom od videozapisa o stanju u Rusiji do kojeg je došao CNN čuje se muški glas u mrtvačnici kako govori: "Jedva smo našli neko mjesto. Izgleda kao u horor-filmu."

Pročitajte više