VIDEO Putin priznao: Sankcije mogu naškoditi ruskom gospodarstvu

Screenshot: Twitter

RUSKI predsjednik Vladimir Putin danas je predsjedavao sastankom s vladinim dužnosnicima i pritom priznao da sankcije koje je Zapad uveo Rusiji mogu naškoditi ruskom gospodarstvu. Iako je Putin u više navrata pokušao sugerirati da sankcije nisu prouzročile značajnu štetu njegovoj zemlji, tvrdeći primjerice prošle godine da nisu postigle svoj cilj, danas je ipak kazao da bi mogle imati neki negativan utjecaj, piše Sky News. 

Ruski čelnik je tijekom sastanka pozvao dužnosnike da izbjegnu nepotrebnu birokraciju kako bi "podržali i ojačali pozitivne trendove i povećali učinkovitost". "Nelegitimna ograničenja nametnuta ruskom gospodarstvu mogu doista imati negativan učinak na njega u nekom određenom razdoblju", kazao je. 

"Moramo zamijeniti zapadne tvrtke koje su radile u toj niši"

Više od godinu dana nakon invazije "nezaposlenost je na svom najnižem nivou, na 3.6 posto, a krajem ožujka inflacija će pasti ispod 4%", rekao je Putin, podsjetivši da je prošlog proljeća inflacija narasla na skoro 20 posto. "No to ne znači da su svi problemi riješeni i povratak gospodarskog rasta ne znači da se možemo opustiti", upozorio je ruski predsjednik.

Vladi i ekonomskim stručnjacima je rekao da moraju "osigurati brzi razvoj novih projekata u proizvođačkoj industriji, s posebnim naglaskom na proizvode visoke tehnologije". "Naš financijski sustav morat će igrati važnu ulogu kako bi odgovorio na potrebe izvoznika. I moramo zamijeniti zapadne tvrtke koje su radile u toj niši", dodao je.

Njegovi prijedlozi stižu tjedan dana nakon summita u Moskvi s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, na kojem su dvojica čelnika dogovorili "jačanje" rusko-kineskih gospodarskih odnosa. Neki promatrači, međutim, vide u tome znak sve veće ovisnosti Moskve o Pekingu kako bi se kompenzirao gubitak europskog tržišta.

Pročitajte više