VIDEO Putinov čovjek u Ukrajini priznao ratni zločin: "Trebali smo biti i brutalniji"

Screenshot: X

Danas se na društvenim mrežama proširila snimka koja prikazuje isječak iz intervjua s Jevgenijem Balickijem, čelnikom ruskih okupacijskih vlasti ukrajinske regije Zaporižja. To samo po sebi ne bi bilo toliko zanimljivo da Balicki u intervjuu otvoreno ne priznaje da su ruske snage protjerivale cijele ukrajinske obitelji koje su se protivile okupaciji.

"Trebali smo s njima postupiti još brutalnije"

"Prognali smo puno obitelji. Nije to bilo lako napraviti, ali preselili smo ih. Deportirani su oni koji nisu podržavali specijalnu vojnu operaciju (kako Kremlj naziva invaziju Ukrajine, op.a.) i one koji su proklinjali rusku zastavu i ruskog predsjednika", rekao je Balicki.

"Prognali smo takve ljude kao obitelji. Deportirali smo ih jer ih nismo mogli uvjeriti. Razumijemo da smo trebali postupiti s njima još brutalnije. Njihovi životi bili bi ugroženi i zato je bolje da smo ih deportirali u Banderinu zemlju (kako ruski okupatori nazivaju zapadni dio Ukrajine, op.a.) i neka tamo grade svoj gej svijet", ispričao je Putinov čovjek u Zaporižji.

"Ovo je javno priznanje ratnog zločina"

"Na početku rata bilo je epizoda kad su takvi Ukrajinci bili kažnjeni bez suda", rekao je Balicki. Njegovo priznanje je na X-u, bivšem Twitteru, kratko prokomentirao Christopher Miller, dopisnik Financial Timesa iz Kijeva.

"Izgleda da je ovo javno priznanje ratnog zločina, prisilne deportacije ukrajinskih civila, baš kao i besramne rusifikacije okupiranog dijela južne Ukrajine", napisao je Miller.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je četiri ukrajinske regije (Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja) proglasio ruskima na ceremoniji održanoj prošle godine u Moskvi. Na ceremoniji su bili i ljudi koje je postavio za šefove administracije tih regija, a među njima je bio i Balicki.

Pročitajte više