VIDEO Dio zastupnika napustio austrijski parlament tijekom govora Zelenskog

Screenshot: Twitter

ZASTUPNICI iz redova proruski orijentirane, krajnje desne Slobodarske stranke (FPO) izašli su iz donjeg doma austrijskog parlamenta tijekom današnjeg govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Istaknuli su kako je to čin prosvjeda jer se krši neutralnost Austrije. 

Zelenski je u obraćanju videovezom zahvalio Austriji na humanitarnoj pomoći i pomoći u projektima kao što je razminiravanje. Austrija se zbog vlastite neutralnosti nije snažnije uključila u sukob pa, unatoč tome što pruža političku podršku, ipak ne može slati oružje ukrajinskoj vojsci koja se suočava s ruskom invazijom, prenosi Reuters

"Tužno je da smo jedina stranka koja ozbiljno shvaća neutralnost"

FPO je danima upozoravao kako će održati neki oblik prosvjeda protiv obraćanja Zelenskog. Stranački zastupnici su nazočili početku govora ukrajinskog čelnika, a potom su napustili dvoranu. "Tužno je što je FPO jedina stranka u parlamentu koja ozbiljno shvaća našu trajnu neutralnost, čime se također zalaže za mir", izjavio je predsjednik FPO-a Herbert Kickl u utorak. 

Od pet stranaka u parlamentu FPO ima treći najveći broj mjesta u donjem domu. Trenutno ima blagu prednost u anketama nad oporbenim socijaldemokratima i konzervativcima kancelara Karla Nehammera, koji vladaju u koaliciji s ljevičarskim Zelenima. Aktualni saziv parlamenta traje do jeseni sljedeće godine.


 

Pročitajte više