VIDEO Ratni zločinac Dario Kordić: Sve bih ponovio, svaka sekunda je vrijedila

Screenshot: N1

Objavljena je snimka na kojoj ratni zločinac Dario Kordić odgovara na pitanje, kako je rekao, prijatelja sa sjevera Hrvatske: Je li vrijedilo zatvora i rata?

"Rekao sam, sve bih ponovio. Sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila", rekao je Kordić.

Uslijedio je pljesak i prisutni su zapjevali pjesmu Miroslava Škore Vrijedilo je. Pretpostavlja se da je snimka nastala 5. kolovoza 2022. godine, za vrijeme proslave godišnjice Oluje.

 

Video: N1

Ljude ubijali na kućnom pragu, spaljivali tijela...

Snage HVO-a su 16. travnja 1993. u selu Ahmići u BiH ubile 116 Bošnjaka, među kojima 32 žene i jedanaestero djece, među kojima je bila i jedna beba. Bio je to najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata.

Prema opisima svjedoka, vojnici HVO-a su u selo Ahmići ušli u više malih skupina od pet do deset vojnika, koji su upadali u kuće seljana i tjerali ih iz njih ili ih ubijali na njihovim pragovima.

Bilo je posve jasno da je riječ o civilima, ali to pripadnike HVO-a nije zaustavilo u provođenju masakra. Cijeli Ahmići su zapaljeni i razoreni, a eksplozivom je srušena i lokalna džamija.

Većina žrtava ubijena je iz neposredne blizine, a neki muškarci su ubijeni vezani. Dvadesetak osoba ubijeno je i u Donjim Ahmićima dok su pokušavale pobjeći. Neke žrtve su pronađene u neprepoznatljivom stanju te se pretpostavlja da su bile žive zapaljene, najvjerojatnije bacačima plamena.

Kordić osuđen na 25 godina zatvora

Za masakr u Ahmićima po zapovjednoj odgovornosti pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđeni su predsjednik ondašnjeg HDZ-a BiH Dario Kordić, Vladimir Šantić i Drago Josipović. Kordić je osuđen na 25 godina zatvora, Šantić na 18 i Josipović na 12 godina.

Kada je početkom 1993. započeo rat HVO-a i Armije BiH, Kordić je kao ključni političar bosanskohercegovačkih Hrvata srednje Bosne sudjelovao u nizu odluka koje su rezultirale svirepim ratnim zločinima nad Bošnjacima, od čega je najpoznatiji pokolj civila u selu Ahmićima.

Vojne snage kojima je Kordić bio politički lider su u Lašvanskoj dolini počinile niz ratnih zločina te je 1995. u Haagu optužen zbog teškog kršenja međunarodnog prava, odnosno zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom u gradovima, selima i zaseocima Lašvanske doline. 

Kordić je na kraju suđenja proglašen krivim za kršenje zakona ratovanja, teška kršenja Ženevske konvencije i zločine protiv čovječnosti. Nikad nije priznao krivicu ili izrazio kajanje zbog smrt civila za koju je odgovoran.

Kordić postao magistar teologije, gostuje po crkvama, ide na Hod za život

Kordić je 2014. oslobođen nakon što je dvije trećine kazne odslužio u Austriji. Danas sa suprugom Venerom živi u Zagrebu i magistrirao je teologiju.

Kordić je godinama redovito gost na Hodu za život, gdje hoda "za život nerođene djece", a odgovoran je za smrt tromjesečne bebe u Ahmićima. Studentima u Zagrebu je 2019., u organizaciji studentskog kapelana don Damira Stojića, održao predavanje "Bog iza rešetaka". Osim toga, ovaj osuđeni ratni zločinac redovito drži predavanja i po crkvama, ljubi krunice...

Index je 2019. pitao Kordića od čega živi, na što nije konkretno odgovorio. "Bog i moja obitelj znaju od čega ja živim. O tome sam govorio negdje u svjedočanstvima. Moglo se čuti gdje se željelo. Želim vam božji blagoslov i blagoslivljam vas i sve koji dobronamjerno pišu o meni i o mojoj obitelji", rekao je Kordić za Index 2019. godine.

Pročitajte više