KOLAPS HITNE POMOĆI

VIDEO Ravnatelj Hitne: Kad doktor izađe na teren, nema drugog. Nema!

Foto: Čitatelj Indexa

RAVNATELJ Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik ispred zaprešićke Hitne obratio se javnosti.


Ravnatelj Hitne: Napravili smo sve i više

"Tvdim i iza toga stojim da smo postupili apsolutno po pravilima struke. Napravili smo sve i više da spasimo mladi život, nismo uspjeli. U sedam gradova Zagrebačke županije imamo samo jedan T1 tim u službi. Ekipa koja je prva izašla na teren bio je tim saniteta koji u nekakvoj teoriji nije bio ni dužan izaći. Međutim pokušali smo i tako spasiti život. Izašli su u vozilu za hitnu medicinu koje je potpuno opremljeno sa svim sredstvima, ali kada su došli više nije bilo znakova života", ispričao je ravnatelj Hitne. 

"Zagrebačka županija ulaže velika sredstva u Zavod za hitnu medicinu. U protekle četiri godine kupili smo 40 vozila za hitnu medicinsku pomoć i sanitetski prijevoz, kupili smo deset najmodernijih defibrilatora. Jako puno ulažemo u opremu, a ulažemo u edukaciju ljudi ovisno o našim mogućnostima. U Zaprešiću imamo samo jednog doktora u smjeni, Zavod za hitnu medicinu plaća još tri doktora jer smo svjesni da jedan tim nije dovoljan", rekao je Gajnik. 

Rekao je da je najveći problem nedostatak timova.

"Ministar zdravstva donosi Mrežu Hitne, ne mi"

"Da bi imali dva doktora u smjeni, trebamo imati 10 timova. Tako ima Velika Gorica. Za povećanje timova s 5 na 10, to je red veličine 6 milijuna kuna na godišnjem nivou. Zagrebačka županija tražila je 50 timova, ugovorili smo 2016. 45 timova. Mi smo dobili jako puno, međutim nismo dobili tamo gdje je najgušći teritorij. Samobor i Zaprešić. Tražit ćemo ponovo. Tražit ćemo još pet timova", poručio je ravnatelj Hitne.

"Neću komentirati što netko misli. Ja iznosim činjenice. Mi smo svjesni problema. Mi plaćamo 6 doktora više za Zaprešić i Samobor nego što nam daje HZZO. Zavod ima 312 zaposlenih, a 240 ugovorenih s HZZO-om. Znači, svjesni smo problema. Ministar zdravstva donosi Mrežu Hitne, ne mi. Ne možemo to mijenjati", kazao je. 

Novinari su ga pitali je li u slućaju preminulog mladića ipak došlo do propusta.

"Imamo samo jedan tim. Kad on izađe na teren nemamo drugog doktora. Nemamo"

"Inspekcijski nalaz je pri kraju. Nemam zapisnik još, oni će to sastaviti. Prema mojim saznanjima nije došlo do propusta. Imamo jedan tim, kad tim izađe na teren, nemamo drugog doktora. NEMAMO.

Teško je reći bi li liječnik spasio život. Treba znati rezultate obdukcije za to", rekao je ravnatelj Hitne.

Gajnik je jučer u priopćenju ustvrdio kako je sada jasno da područje Zagrebačke županije koje obuhvaća općine Dugo Selo, lvanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti lvan Zelina, Samobor, Vrbovec i Zaprešić nema dovoljan broj timova Hitne pomoći.

Otkrio je i kako je, osim mladog Mattea Ružića, još jedna osoba preminula u Jastrebarskom jer tim T1 nije mogao doći.

Pročitajte više