VIDEO Rijetka snimka izoliranog plemena, ugroženo je zbog krčenja Amazonije

Screenshot: The Guardian

RIJETKU snimku pripadnika potpuno izoliranog plemena snimio je pripadnik susjedne plemenske skupine koji se zalaže za zaštitu izoliranih domorodačkih naroda u svojoj regiji, javlja SkyNews

Izolirano pleme Awa Amazon iz Brazila

Domorodački aktivist Flay Guajajara, član obližnje plemenske skupine Guajajara iz Amazonske prašume, objavio je videozapis na kojem se vidi član izoliranog plemena Awa u Brazilu i poručio kako porast uništavanja amazonskih šuma prijeti načinu života domorodačkih plemena.  

Snimka je snimljena u prašumi sjeverne države Maranhao i pokazuje čovjeka kako drži nož i podiže njegovu oštricu do svog lica prije nego što uoči osobu koja ga snima. 

Porast krčenja šuma

"Oni (pleme Awa) su ljudi koji nisu imali kontakte ni s kim iz bilo kojega društva i koji su bili proganjani više od 500 godina. Iako žive u blizini, nikad nismo imali nikakav kontakt s njima. Uvijek smo znali da su tamo, usred velike šume", rekao je Flay Guajajara. 

Dok su neki članovi ovog inače izoliranog plemena Awa uspjeli uspostaviti kontakt s vanjskim svijetom, mnogi još uvijek žive u izoliranim područjima prašume koja su sada pod prijetnjom zbog krčenja šuma. 

Zabrinutost za budućnost

Prema podacima brazilskog Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja, krčenje šuma u najvećoj tropskoj prašumi u svijetu poraslo je za više od 88 posto u lipnju, u usporedbi s istim mjesecom prošle godine.
 
Guyjajara je objasnio kako su se članovi njegovog plemena skupili i organizirali tim za zaštitu izoliranih plemena.

"Zabrinuti smo za buduće generacije i za izolirana plemena koja nikada nismo vidjeli, a o kojima su nam ponekada govorili naši djedovi i bake. Rekli su nam kako je njima potrebna naša zaštita i njihova šuma", kazao je Guyjajara i dodao kako je uništenje Amazonije stvarnost te da su posljedice vrlo ozbiljne ne samo za domorodce, već i za sve nas. 

 

Pročitajte više