Rusi ostavili otvoreno skladište, doletjeli ukrajinski dronovi. "Kao na streljani"

Screenshot: X

Ohrabrena osvajanjem Avdijivke, dosadašnjeg ukrajinskog uporišta u istočnoj Ukrajini, ruska vojska navodno je u iščekivanju zasebne ofenzive poslala neka od najboljih oklopnih vozila u južnu Ukrajinu. No, ukrajinske snage locirale su skladišta u kojima su Rusi skrivali tenkove T-72 i T-80, borbena vozila BMP-3 i inženjerijska vozila BREM.

A onda su neki vrlo vješti operateri ukrajinskih bespilotnih letjelica iz Samostalne predsjedničke brigade proveli dronove natovarene eksplozivom kroz otvorena vrata skladišta i sustavno uništavali vozila unutra. "Kao na streljani", navodi ukrajinski medij Cenzor.

Ubrzo su skladišta gorjela. A vozila unutra - dva tenka, BREM, BMP i nekoliko kamiona s oružjem i opskrbnih kamiona zajedno vrijednih milijune dolara - redom su izgorjela. Postoji video cijelog napada, piše Forbes. Cijena napada za Ukrajince? Samo 5000 dolara, navodi Cenzor.

Napad dronova nije bio upečatljiv samo po iznimnoj vještini ukrajinskih operatera već i po očiglednom dometu udara. Ruska vojska vjerojatno više neće parkirati tenkove i BMP-ove u skladišta unutar nekoliko kilometara, odnosno u dometu ukrajinskih dronova teških tek kilogram.

Dronova ne ponestaje

Implikacija je da su Ukrajinci proširili domet svojih kvadkoptera, vjerojatno ih koristeći u dugoj formaciji s većim dronom "repetitorom" koji je hvatao i ponovno emitirao zapovjedne signale. Uz pomoć drona repetitora, jurišni dronovi mogli su dosegnuti gotovo 20 kilometara.

Međutim, ako su Ukrajinci mogli locirati skladišni kompleks pun tenkova 17 kilometara iza prve crte bojišnice, zašto ga ne bi napali mnogo težim oružjem od bespilotnih letjelica - topništvom, raketama, čak i samostojećim bombama - i postigli trenutno uništenje cijelog kompleksa?

Odgovor je očit. Sjedinjene Američke Države bile su glavni dobavljač teškog streljiva Ukrajini, a republikanci, koji su naklonjeni Rusiji, u američkom Kongresu od listopada odbijaju glasati o novoj pomoći Ukrajini. Ukrajinskim snagama ponestaje teškog naoružanja.

Međutim, ne ponestaje im dronova. Mreža tisuća malih radionica diljem Ukrajine, financiranih velikim dijelom malim donacijama, proizvodi najmanje 50.000 dronova mjesečno. Sve više i više, ovi dronovi vrijedni 500 dolara obavljaju zadatak koji bi topništvo obavljalo brže i razornije.

U tom smislu napad na skladišta je loša vijest za Ukrajinu. Da, za Ruse je neugodno što su izgubili gotovo kompletnu satniju vozila u napadu nekoliko malih dronova kilometrima daleko od fronta. No, Ukrajincima je podjednako nezgodno to što nisu imali izbora nego napasti dronovima umjesto, recimo, raketama M30/31, zaključuje Forbes.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.