VIDEO Rusi stigli u Kazahstan s naljepnicama "Z", lokalci ih napali: "Vi ste fašisti"

Screenshot: YouTube

TURIST iz Rusije koji je posjetio Kazahstan objavio je snimku na kojoj se vidi kako je lokalno stanovništvo reagiralo kada je vidjelo naljepnicu sa slovom Z na njegovom automobilu.

"Mi smo Rusi, a ovo je resort Žasibi, gdje su nas vrlo neprijateljski dočekali. Vidjeli su naljepnicu sa slovom Z na stražnjem dijelu našeg automobila. Zatim su nas prozvali fašistima i rekli da smo napali Ukrajinu", rekao je Rus na videosnimci. 

"Vozač ovog autobusa nam je rekao da nismo dobrodošli. Kazao je da smo fašisti i da odemo odavde", dodao je.

Odnos Kazahstana i Rusije

Slova Z i V su proratni simboli ruske invazije na Ukrajinu koje su neke države zabranile, ali ne i Kazahstan, navodi Radio Free Europe.

"U Kazahstanu to nije zabranjeno jer je on pod ruskim političkim utjecajem. Ne žele nikakve sukobe sa svojim sjevernim susjedom i stoga ne žele donijeti takav zakon, koji se Kremlju ne bi svidio i koji bi mogao prouzročiti probleme za Kazahstan", objasnio je novinar Sergej Duvanov.

Ipak, neki građani Kazahstana pozvali su policiju kada su na automobilima vidjeli slovo Z.

"Danas je naljepnica sa slovom Z, a sutra ćete doći u moju zemlju tenkom"

"Vidio sam automobil sa svastikom, pozvao sam policiju", rekao je jedan Kazahstanac nakon što je uočio slovo Z na vozilu. Vlasnik automobila je dobio novčanu kaznu "zbog kršenja pravila o korištenju vozila".

"Maknite naljepnicu sa slovom Z, možete je opet staviti kad se vratite u Rusiju. Tamo vam nitko neće ništa reći. Danas je naljepnica sa slovom Z, a sutra ćete doći u moju zemlju tenkom", čuje se muškarac kako govori vozaču kamiona u drugom videu.

Pročitajte više