Video: Šeks u Saboru kipteći od bijesa poderao uručenu uputnicu za psihijatra

"NAGLASAK ove Vlade je na reformi pravosuđa i javne uprave, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala kao i  procesuiranje ratnih zločina te rješavanje izbjegličkih pitanja. Naravno tu je i restrukturiranje brodogradnje", rekao je danas ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković na saborskom zasjedanju o predloženom Planu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a za 2011.

>

Svi zakoni u skladu s europskim

Kako je pojašnjeno, riječ je o preostalih 40 zakona koje je nužno uskladiti s novim propisima Europske unije. Ministar Jandroković naglasio je da je Hrvatska do sada uskladila sve zakone s europskima.

Unatoč Jandrokovićevom hvaljenju da je Hrvatska ušla u završnu i odlučnu fazu pregovora o članstvu u EU koje očekuje završiti do kraja lipnja, saborske strasti rasplamsale su se oko pitanja korištenja europskih fondova.

Iskoristili svega 23 posto fondova

"Hrvatska je među najlošijim zemljama kada govorimo o korištenju fondova Europske unije", rekla je zastupnica HNS-a Vesna Pusić koja je ujedno i predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje pregovora s EU-om dodajući da je Hrvatska od raspoloživih 283,5 milijuna eura iz fondova iskoristila samo 64 milijuna, što bi bilo svega 23 posto.

"Samo jedan novi realiziran projekt može dići iskoristivost fondova na 70 posto. Nema razloga za paniku", pokušao je replicirati Jandroković koji se nije složio da je Hrvatska na dnu zemalja po iskoristivosti novca iz EU fondova.

No, posebno se zaiskrilo kada je riječ uzeo saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić koji je spomenuo neeuropske napada iz redova HDZ-a na zastupnika SDP-a Željka Jovanovića pritom misleći posebno na istup Dujomira Marasovića.

"Šovinističke budale"

"Šovinističkih budala ima svugdje i uvijek će imati ispade", rekao je Stazić dodajući da problem nastaje kada takvi ispadi krenu iz redova vladajuće stranke. Naime, Staziću je nepojmljivo da glavni argument HDZ-a može biti Jovanovićeva nacionalnost.

"S takvim HDZ-ovcima Hrvatska neće ući u EU ni za 50 godina", rekao je Stazić koji je u osebujnom nastupu spomenuo i najavu ministra Tomislava Karamarka o progonu komunističkih zločina. Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, oduzeo je Staziću riječ, pod izlikom da se ne drži dnevnog reda, na što je klub SDP-a zatražio stanku jer kako kažu: "Šeks često bez ikakvog povoda, oduzima riječ".

"Vi meni uporno hoćete zabraniti političko djelovanje i ušutkati me. Hoćete li me izbaciti i iz Sabora", pitao je Stazić Šeksa.

"Nije ovo Hyde Park corner" odgovorio je Šeks Staziću pojašnjavajući da u Saboru ne može govoriti "tko što hoće", već se mora držati dnevnog reda.

Uputnica za psihijatra

No, prava je strka nastala kada je zastupnik HDSSB-a Dinko Burić kao "zastupnik i kao liječnik"  predsjedavajućem Šeksu u ruke predao uputnicu za psihijatrijsku pomoć te "toplo preporučio" psihijatra doktora Stanimirovića. Buriž je rekao da je "zabrinut zbog Šeksove nervoze".

Šeks je uputnicu poderao, a Burić je zaradio još jednu opomenu, iako je Šeks kipteći od bijesa promrmljao da za Burića više opomene nemaju nikakvog smisla.  

 

Pročitajte više