VIDEO Snimka na kojoj Rusi ubijaju Ukrajinku u invalidskim kolicima je autentična

Screenshot: X

Potvrđena je autentičnost snimke na kojoj su ruske snage ubile ženu u invalidskim kolicima u Vovčansku. Snimku je na X-u objavio Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova. On tvrdi kako je autentičnost snimke tek sada potvrđena.

Ruska vojska otvorila je vatru na civile koji su se pokušali evakuirati iz Vovčanska u regiji Harkiv te ubila ženu dok ju je muž gurao u invalidskim kolicima, rekli su ukrajinski tužitelji, piše CNN.

Još jedan civil također je ubijen tijekom pucnjave koja se dogodila 15. svibnja, priopćilo je regionalno tužiteljstvo u Harkivu, dok se nastavljaju intenzivne borbe između ukrajinskih i ruskih snaga za kontrolu pograničnog grada.

Rusija je posljednjih tjedana pojačala svoju ofenzivu u regiji Harkiv te su ruske snage prešle granicu i nakon toga preuzele kontrolu nad desetak sela.

Tužiteljstvo: Suprug ubijene žene je čudom preživio

Suprug (70) ubijene žene rekao je tužiteljima da je situacija u Vovčansku postala nepodnošljiva zbog teških borbi, pa je pronašao invalidska kolica za svoju suprugu koja je imala zdravstvenih problema, a njih dvoje su napustili svoj dom u ranim noćnim satima.

Ono što je uslijedilo dio je užasa s kojima se svakodnevno suočavaju stanovnici grada i ratišta, dok Rusija nastavlja svoj pritisak da preuzme kontrolu nad sve više ukrajinske zemlje.

Regionalno tužiteljstvo u Harkivu priopćilo je da je suprug, koji je "čudom preživio" pucnjavu u Vovčansku, podijelio detalje strašnog događaja. Muškarac je rekao da je došlo do teškog granatiranja oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu te da je svojoj ženi rekao da se trebaju evakuirati.

"Čovjek je pronašao invalidska kolica i stavio svoju ženu u njih jer je ona već duže vrijeme imala problema s nogama. Krenuli su u smjeru Harkiva. Kada su civili bili u blizini lokalne bolnice, okupatori su otvorili vatru na njih", izvijestili su tužitelji.

Suprug: Čuo se mitraljez, rekao sam im da smo mi civili

"Ruska vojska otvorila je vatru na evakuirane iz peterokatnice. Kolica su zapela, vukao sam ih za ručke. Nagnuo sam se i začuo se rafal iz mitraljeza. Odmah sam viknuo: 'Što to radite, mi smo civili'", rekao je čovjek tužiteljima.

Tada se, kaže, okrenuo i vidio da su njegova žena i drugi mještanin ubijeni. Počeo je vrištati i nije znao kako dalje. Počeo je gurati kolica prema bolnici, do hitne pomoći.

Muškarac u bolnici je vikao na njega, pozivajući ga da ostavi tijelo svoje žene i uđe u zgradu. Ali muškarac je nastavio dalje s tijelom svoje supruge prema poplavljenom mostu, gdje je shvatio da se njih dvoje moraju rastati. "Ostala je u invalidskim kolicima", rekao je muškarac tužiteljima.

Muškarac je uspio doći do predgrađa Vovčanska, gdje je susreo ukrajinske vojnike koji su ga odveli u Harkiv, drugi po veličini grad u Ukrajini.

Situacija u Vovčansku se pogoršava za civile

Ukrajinske vlasti više puta su pozvale civile da se evakuiraju iz Vovčanska i područja na prvoj liniji zbog teških borbi. Ukrajinski dužnosnici ranije su rekli da su ruske snage zarobile desetke civila u Vovčansku, a visoki regionalni policijski službenik ih je optužio da koriste civile kao živi štit.

CNN nije mogao neovisno provjeriti tvrdnje da Rusija koristi civile kao živi štit te je kontaktirao rusko ministarstvo obrane za komentar. Rusija nije komentirala koriste li njezine trupe civile kao živi štit ili ciljaju one koji se pokušavaju evakuirati.

"Regionalno tužiteljstvo u Harkivu poduzima mjere za sveobuhvatnu istragu pucnjave na civile u pograničnom gradu", rekli su iz tužiteljstva. Tužitelji kažu da rade s agencijama za provođenje zakona na identificiranju ruskih vojnika koji su "počinili zločine" u regiji.

Pročitajte više