VIDEO Snimke kamere marinca otkrivaju potpuno drugačiju priču o masakru u Kabul

Screenshot: CCN

Novi videodokazi koje je otkrio CNN dovode u pitanje dvije istrage Pentagona, od kojih je posljednja objavljena prošlog tjedna, o samoubilačkom napadu skupine ISIS-K izvan zračne luke u Kabulu tijekom povlačenja američkih trupa iz Afganistana u kolovozu 2021. godine.

Incident se dogodio na kraju najdužeg američkog rata. U njemu je smrtno stradalo 13 američkih vojnika i oko 170 Afganistanaca koji su očajnički tražili američku pomoć kako bi pobjegli usred talibanskog preuzimanja Kabula. Dvije godine američka vojska inzistirala je na tome da je smrt prouzročila jedna eksplozija i da su vojnici koji su tvrdili da su bili izloženi paljbi i zbog toga uzvratili vjerojatno bili zbunjeni u kaotičnim posljedicama, a neki su patili od posljedica potresa mozga.

Međutim, video snimljen GoPro kamerom jednog marinca, koji dosad nije objavljen u cijelosti, pokazuje da je pucnjave bilo mnogo više nego što je Pentagon priznao. Desetak američkih vojnika, koji su bili na mjestu događaja i anonimno razgovarali s CNN-om zbog straha od reakcije, detaljno je opisalo pucnjavu. Jedan kaže da je čuo prvi rafal s mjesta gdje su stajali američki marinci, u blizini mjesta eksplozije. "Nije to bio pucanj ili dva, bila je to masovna pucnjava", rekao je ovaj marinac.

Afganistanski liječnik koji je prvi put uživo govorio za CNN kaže da je osobno vadio metke iz ranjenih i da je sa svojim bolničkim osobljem izbrojao desetke Afganistanaca koji su umrli od prostrijelnih rana.

Ozbiljna pitanja za Pentagon

Novi dokazi dovode u pitanje vjerodostojnost dviju američkih vojnih istraga i otvaraju ozbiljna pitanja za Pentagon, koji odbacuje sve više dokaza da su civili ubijeni iz vatrenog oružja.

Eksplozija u 17:36 26. kolovoza 2021. godine ispred međunarodne zračne luke Hamid Karzai najgori je incident sa žrtvama među afganistanskim civilima i američkim vojnicima u Afganistanu u više od desetljeća. Danima su stotine očajnih Afganistanaca - vojno sposobnih muškaraca, žena, djece i staraca - stajale na velikoj vrućini, nadajući se da će uspjeti ući u zračnu luku i ukrcati se u neki od američkih teretnih zrakoplova koji su odvezli na sigurno više od sto tisuća ljudi.

Scena ispred Abbey Gatea u zračnoj luci, gdje su bile najveće gužve, bila je strašna i prije eksplozije. Bivši prevoditelji i drugi Afganistanci koji su pomagali tijekom gotovo 20-godišnje prisutnosti NATO-a gazili su po smeću i otpadnim vodama do koljena koje su punile betonski odvodni kanal.

Kada je bombaš-samoubojica iz organizacije ISIS-K detonirao eksplozivnu napravu na ruksaku točno iznad gusto naseljenog betonskog kanala, evakuacija je drastično smanjena.

Pentagon tvrdi da su svi ubijeni u eksploziji

Pentagon je inzistirao na tome da su svi smrtni slučajevi i ozljede bili posljedica eksplozivne naprave i kuglica koje je ispalila u gomilu. Iako se priznaje da je bilo pucnjave američkih i britanskih snaga, kaže se da je to bilo ograničeno na tri rafala koja su bila gotovo istovremena - jedan od 25 do 30 metaka koji su u znak upozorenja ispalile britanske trupe i dva rafala američkih trupa usmjerena na osumnjičene militante. Navodno rafali nikoga nisu pogodili.

Zapovjedništvo američke vojske naredilo je dodatnu reviziju incidenta u rujnu 2023. godine, nakon kritika prvobitne istrage, s naglaskom na to je li se bombaški napad mogao spriječiti. 

Revizija koja je objavljena 15. travnja ponovno je potvrdila da je usamljeni bombaš izveo napad. U reviziji se tvrdi da se nove informacije dobivene tijekom analize nisu bitno razlikovale u odnosu na istragu iz studenog 2021. Revizija nije uzela u obzir brojna izvješća preživjelih iz Afganistana o jakoj pucnjavi nakon eksplozije.

GoPro snimka marinca otkriva drugačiju priču

Spomenuta GoPro snimka marinca prikazuje neprekidno sve što se događalo prije i poslije eksplozije. Prikazuje 11 pucnjava nakon eksplozije, u trajanju od gotovo četiri minute. To je znatno više od tri "gotovo istovremena" rafala koja je spomenula Pentagonova istraga.

Jedan neprekidni rafal od oko 17 hitaca dogodio se nešto više od 30 sekundi nakon što je bomba eksplodirala, dok su u ostalih 10 rafala ispaljena po dva do tri metka. Ni u jednom trenutku na kameri se ne vide marinci kako pucaju niti je tko vidljivo pogođen vatrom. Nije jasno gdje su napadači ni na što pucaju.

Snimka prikazuje marince, od kojih su neki prvi put raspoređeni u ratnu zonu, kako trče u zaklon nakon pucnjave i guše se plinom koji se oslobodio kada je eksplozija razderala kanistar na marinčevom pancirnom prsluku.

Jedan marinac, vjerojatno snimatelj, primjećuje nakon eksplozije: "Snimio sam to, stari." Nekoliko sekundi kasnije, dok se čini da Afganistanci jure prema zidovima zračne luke tražeći sigurnost, drugi glas dodaje: "Probijaju se." Ostatak snimke pokazuje kako marinci brzo zbrinjavaju svoje kolege, kako pokušavaju ustanoviti što se zapravo dogodilo. Čuje se i stalan niz kontroliranih, izoliranih rafala iz vatrenog oružja u blizini.

Dok neki marinci pomažu ranjenim Afganistancima, video također pokazuje da su 21 minutu i 49 sekundi nakon eksplozije marinci ispalili plinski kanistar unutar zidova zračne luke prema području blizu eksplozije. Možda je pao blizu ozlijeđenih i mrtvih afganistanskih civila, još uvijek okupljenih oko kanalizacijskog rova koji je išao duž mjesta eksplozije u to vrijeme.

Istrage Pentagona ne spominju snimke

Istrage Pentagona nisu spominjale video koji je CNN dobio na uvid. Nije jasno koliko je toga Pentagon vidio prije objave ove priče. Objavio je četiri sekunde videa - trenutak same eksplozije - u okviru početne istrage u veljači 2022. godine, iako je izvor tog kratkog videa i dalje nejasan.

CNN je Pentagonu prije objavljivanja ovog teksta opisao cijeli video i sve detalje. Glasnogovornik je rekao da Pentagon mora vidjeti svaki novi i dosad neviđeni video prije nego što ga procijeni. Potpukovnik Rob Lodewick, savjetnik za odnose s javnošću revizijske ekipe, rekao je da posljednja revizija podržava početne nalaze Pentagona.

"Istraga Abbey Gate 2021./2022. temeljito je istražila navode o složenom napadu, koji bi uključivao pucnjavu militanata nakon eksplozije, kao i navode o vatri američkih i koalicijskih snaga nakon eksplozija. Revizijski pregled nije pronašao nove dokaze o složenom napadu niti je otkrio nove tvrdnje o paljbi nakon eksplozije. Shodno tome, revizijski pregled nije pronašao nikakav materijalistički utjecaj na izvorne nalaze istrage Abbey Gatea", stoji u Lodewickovoj izjavi.

Glasnogovornik britanskog ministarstva obrane rekao je da su njihovi vojnici ispalili hice upozorenja iznad gomile kako bi spriječili stampedo te da nijedan metak nije ispaljen na ljude. CNN je prije izvijestio da je 19 afganistanskih svjedoka reklo da su vidjeli pucnjavu ili da su sami upucani.

Pročitajte više