VIDEO SpaceX kapsula eksplodirala tijekom testiranja

Screenshot: YouTube/rocket.watch

KOMPANIJA SpaceX posljednjih je mjeseci imala niz pozitivnih rezultata kojima je fascinirala javnost, ali i ohrabrila NASA-u da ugovori prijevoz astronauta s tom tvrtkom.

Tako je 11. travnja SpaceX 11. uspješno lansirao i prizemljio raketu Falcon Heavy. Tim je lansiranjem izveo dva nova pothvata. Naime, prvi put je ostvario misiju za drugu stranku, u ovome slučaju privatnu kompaniju Arabsat, ali i uspješno lansirao i prizemljio sve tri pogonske rakete (eng. rocket boosters). 

U ožujku ove godine kompanija je ostvarila još značajniji uspjeh. Lansirala je kapsulu za ljudsku posadu Crew Dragon, uspješno je spojila s Međunarodnom svemirskom postajom i vratila na Zemlju, odnosno spustila u Atlantski ocean. Time je položila s odličnim uspjehom niz testiranja kapsule Crew Dragon kako bi dobila odobrenje NASA-e da prevozi ljude, piše Scientific American.

Eksplozija tijekom testiranja motora

No ovih je dana sreća, moglo bi se reći, okrenula leđa tvrtki SpaceX, odnosno dogodila im se manja nezgoda te je testna verzija kapsule Crew Dragon u subotu, 20. travnja, eksplodirala tijekom testiranja motora.

"SpaceX proveo je seriju testiranja motora testnog vozila Crew Dragon na našem testnom području u Cape Canaveralu na Floridi", rekao je glasnogovornik tvrtke. "Početni testovi prošli su uspješno, ali je konačni rezultirao anomalijom."

Na društvenim mrežama pojavila se snimka koja navodno prikazuje eksploziju kapsule Crew Dragon, piše The Independent.

Važna faza pripreme

Nakon povratka kapsule Crew Dragon na Zemlju kompanija je bila zaokupljena pripremom za njen sljedeći zadatak: test prekida leta.

Ovaj ključni test trebao bi pokazati da će astronauti biti sigurni unutar kapsule ako nešto pođe po zlu za vrijeme lansiranja u orbitu. SpaceX planirao je provesti navedeni test negdje u lipnju, a kompanija je namjeravala za tu provjeru upotrijebiti istu kapsulu kojom se u ožujku uspješno spojila s Međunarodnom svemirskom postajom.  

Nije poznato je li u subotu eksplodirala ta ista kapsula ili neko drugo testno vozilo te koji motor je točno uzrokovao eksploziju.

NASA istražuje što se dogodilo

SpaceX i NASA zajedno istražuju incident. Za sada nije jasno hoće li ovaj događaj utjecati na predviđeni vremenski raspored kompanije SpaceX u kojem planira započeti s prijevozom astronauta.

Pročitajte više