VIDEO Spasioci su na pola metra od dječaka koji je u Španjolskoj upao u rupu

Screenshot: El Pais

SPASIOCI kopaju zadnji dio tunela kako bi došli do dvogodišnjeg dječaka Julena koji je prije 12 dana pao u bunar u gradu Totalanu u Španjolskoj.

Maleni Julen Rosello, pao je 13. siječnja u usku bušotinu dubine 110 metara. Kako bi došli do dječaka, za kojeg nisu sigurni je li preživio, spasioci su iskopali dva tunela i koristili eksploziv.

Spašavanje se sada bliži kraju i oni su stigli na manje od metra do dječaka, javlja NZ Herald. Sada namjeravaju posljednji puta koristiti eksploziv.

Zadnjih pola metra

Jorge Martin, glasnogovornik Civilne garde, rekao je kako je četvrta kontrolirana eksplozija potrebna kako bi iskopali posljednjih 50 centimetara koji ih dijele od dječaka.

Španjolske vlasti su izjavile kako stručnjaci od ranog jutra koriste eksplozive kako bi probili zid od tvrde stijene debljine 4 metra i tako došli do malenog Julena.

Prijenos uživo spašavanja dječaka možete pratiti u live streamu El Paisa:

Iskopali dva tunela

Podsjetimo se, Julen je 13 siječnja upao u 110 metara duboku bušotinu kada je šetao s roditeljima na otvorenom prostoru pored jedne farme u mjestu pokraj Malage. Upao je kroz otvor širok između 25 i 30 centimetara. Spasioci vjeruju da se dječak nalazi na dubini između 70 i 80 metara.

Inženjeri su protekli tjedan iskapali zemlju kako bi napravili paralelan otvor u zemlji dubok oko 60 metara, prije nego krenu u kopanje horizontalnog tunela dugačkog 4 metra između te dvije rupe.

Vrećica sa slatkišima

Kamere koje su spasioci spustili u bušotinu u koju je upao Julen snimile su vrećicu sa slatkišima koju je dječak imao, i to na dubini od 70 metara. Mekana zemlja onemogućila je kameri da ode dublje. Nije bilo znakova života nakon što je dječak upao ondje u nedjelju 13. siječnja.

Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je na konferenciji za medije kako spasioci rade "rekordnom brzinom" te da im je potreban "završni potez da izvuku Julena van". 

Pročitajte više