VIDEO Stotine ilegalnih migranata uhićene u SAD-u, djeca plaču sama na ulici

Screenshot: WJTV

AMERIČKE imigracijske službe privele su oko 680 ilegalnih imigranata u Mississippiju, u masovnoj raciji koju je savezni tužitelj opisao kao rekordnu operaciju.

No još više nego uhićene migrante ove racije su pogodile njihovu djecu, od kojih je znatan broj ostao napušten i prepušten sam sebi od strane državnih službi. 

Djeca u gradiću Forest odvedena su u lokalnu gimnastičku dvoranu nakon što su došla kući i shvatila da im nema roditelja. Reporter lokalne televizije WJTV Alex Love objavio je potresne fotografije djece koja su ostavljena sama i ovisna o pomoći dobronamjernih susjeda i obiteljskih prijatelja.

Djeca došla iz škole i shvatila da im roditelji nisu kući

"Mnogi od njih su prestrašeni i plaču nakon što su došli kući iz škole i ostali vani jer im nema roditelja. Donosi im se donirana hrana i piće", napisao je u tvitu.

Ashton Pittman je na Twitteru objavio snimku na kojoj se vidi kako djeca ilegalnih imigranata "koje su savezni agenti zgrabili na njihovim radnim mjestima plaču, ne znajući hoće li ih ikad više vidjeti". 

Jedno dijete je krenulo u vrtić u utorak, a roditelji su mu uhićeni samo dan kasnije, otkrio je školski nadzornik okruga Scott Tony McGee za lokalne novine. Dodao je da najmanje šest obitelji u tom okrugu ima barem jednog roditelja koji je priveden u raciji. 

Ipak, prema priopćenju Imigracijske i carinske službe (ICE), neki od njih će biti privremeno pušteni na slobodu "nakon što se razmotri imaju li dosje i kakvu imigracijsku povijest imaju". 

Najveća protuimigrantska racija "u povijesti naše nacije"

Državni odvjetnik za južni okrug Mississippija Mike Hurst rekao je novinarima da su se uhićenja dogodila na sedam mjesta u šest gradova u saveznoj državi Mississippi u srijedu. Racije su "vjerujemo, najveća operacija provođenja imigracijskih zakona u jednoj saveznoj državi u povijesti naše nacije", dodao je.

Iako državni odvjetnik nije htio otkriti na kojim mjestima su racije izvedene, CNN izvještava kako je riječ o tvornicama za preradu hrane. 

Kako prenosi BBC, na fotografijama i videosnimkama vidi se kako agenti imigracijskih službi pristižu u autobusima i uhićuju ljude koji nemaju potrebnu dokumentaciju za boravak i rad u SAD-u. Čak 600 agenata ICE-a upalo je u postrojenja za preradu piletine u gradovima Bay Springs, Canton, Carthage, Morton, Pelahatchie i Sebastopol. 

Policija: Migranti čija su djeca američki građani bit će pušteni

Na jednoj snimci može se vidjeti kako prijatelji i obitelj, uključujući djecu, gledaju kako policija okružuje tvornicu tvrtke Koch Foods u Mortonu i uhićuje radnike. Kći jedne od privedenih radnica nekontrolirano plače dok se uhićene ukrcava u autobus. 

"Pustite ih! Pustite ih" vikali su članovi obitelji za vrijeme ukrcavanja u autobuse, piše Associated Press. Uhićeni migranti su prebačeni u hangar u bazi nacionalne garde Mississippija pored Jacksona.

"Njena mama je tu. Njena mama je njen jedini zakonski skrbnik", objašnjava žena policajcu. "Molim vas, mogu li samo vidjeti moju majku, molim vas", moli uplakana djevojčica policajca. Na kraju joj je dozvoljeno da vidi majku prije nego što je odvedena. 

Ipak, djevojčica je dobila dobre vijesti. "Reći ću ti nešto, ona neće biti deportirana jer ima dijete koje je američki građanin. Sve će biti u redu, ne brini se, tvoja mama neće biti deportirana, obećavam ti", umirivao je policajac ovu djevojčicu. 

Demokrati: Ovo je moralni vandalizam Trumpove administracije

Racije su izazvale očekivanu oštru osudu američkih demokrata, uključujući kandidate za predsjedničke izbore 2020. "Moralni vandalizam ove administracije mora završiti - kako će traumatiziranje i napuštanje ove djece učiniti ikoga sigurnijim?" zapitao se senator Cory Booker. 

"Ove racije ICE-a zamišljene su tako da rastrgaju obitelji, šire strah i teroriziraju zajednice. Ova djeca išla su u vrtić i sad se vraćaju u svoje domove bez svojih roditelja jer se Trump želi igrati politike njihovim životima", prozvala je američkog predsjednika senatorica Kamala Harris. 

Donald Trump je veliku operaciju privođenja i deportacije ilegalnih imigranata najavio još u lipnju. U svom klasičnom stilu rekao je da će "milijuni ilegalnih stranaca koji su uspjeli ući u SAD" biti protjerani. No od takvih masovnih uhićenja nije bilo ništa - sve do jučer. 

SAD zaista ima čak deset milijuna stanovnika koji su ilegalno ušli u zemlju, prema službenim procjenama, no nijedan predsjednik dosad nije ni pokušao protjerati sve ilegalne imigrante. 

Zanimljivo je i da su ove racije izvršene samo satima prije nego što je Trump jutros došao u posjet El Pasu, većinski latinoameričkom gradu na granici Teksasa s Meksikom, u kojem je prošlog vikenda desničarski ekstremist i rasist pobio 22 ljudi. 

Pročitajte više