Video: Strasbourg postao ratna zona zbog nasilnih anti-Nato demonstracija

FRANCUSKA policija sukobila se sa stotinama anti-Nato prosvjednika u Strasbourgu te je čak bila primorana upotrijebiti i suzavac, kako bi prosvjednike spriječila da okupiraju središte grada.

Maskirani prosvjednici porazbijali su skloništa na autobusnim stanicama te su palili kante sa smećem, a policija je u međuvremenu uhitila stotine prosvjednika, prenosi AFP.

Na osiguranju Nato summita radi oko 25.000 policajaca, koji bi trebali obuzdati desetke tisuća prosvjednika, za koje se očekuje da će sudjelovati u demonstracijama. "Zaustavite represiju u Londonu i Strasbourgu", piše na mnogim transparentima mnogih maskiranih prosvjednika.

U svom pohodu, prosvjednici su vandalizirali sve što im se našlo na putu, od vozila do izloga dućana, a u jednoj ulici podigli su i cestovnu zapreku. Jedan od bijesnih protestanata kroz prednje vjetrobransko staklo policijskog vozila zabio je metalni stup, a jedan od policajaca unutra izvadio je u strahu pištolj, dok je njegov kolega brzo vozio unatrag, prenosi AFP.

Sutra bi se u Strasbourgu trebali sastati vođe zemalja članica Nato-a u proslavi 60-godišnjice od osnutka tog vojnog saveza. Na njemu bi se savezu u potpunosti ponovno trebala vratiti i Francuska, koja je to najavila još prije mjesec dana, nakon čitava četiri desetljeća distance, koju je držala od tog saveza.

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više