VIDEO Sveta rijeka u Indiji puna toksične pjene, vjernici se ipak u njoj kupaju

NA RIJECI u Indiji koja se smatra svetom pojavio se sloj toksične pjene, što nije spriječilo neke od vjernika da se svejedno u njoj kupaju.

Bijela pjena, produkt kanalizacije i industrijskog otpada, pojavila se tijekom prošlog tjedna na nekim dijelovima rijeke Jamune (pritok rijeke Gange). Sadrži visoku razinu amonijaka i fosfata, što može izazvati respiratorne poteškoće i probleme na koži.

 

"Nisam imala izbora, morala sam se okupati"

Pjena se pojavila upravo u doba festivala posvećenim bogu sunca Suryi te su se neki vjernici unatoč opasnostima odlučili okupati i pomoliti u rijeci.

"Nisam imala izbora, morala sam se okupati. Voda je izuzetno prljava, ali se prema obredu moramo u njoj okupati pa smo to i napravili", rekla je Gunjan Devi.

Vlasti su navodno angažirale 15 čamaca kako bi se uklonila pjena, no stručnjaci strahuju da je zagađenje već prouzročilo značajnu štetu, piše CNN.

Ekološki mrtva rijeka

"Rijeka na području Delhija je ekološki mrtva rijeka. Nema ribe ni riječnih ptica. Takva je situacija već godinama", rekao je Bhim Singh Rawat iz Južnoazijske mreže za brane, rijeke i ljude (SANDRP).

Već se desetljećima u rijeku Jamunu ispuštaju otrovne kemikalije i kanalizacijski otpad.

Rijeka je najzagađenija u područjima koja okružuju Delhi, zbog guste naseljenosti grada i visoke razine otpada. Samo 2% rijeke teče kroz taj grad, ali je Delhi odgovoran za 76% njenog zagađenja.

Rawat je kazao da zagađena rijeka utječe na ljude koji žive u nekoliko gradova nizvodno, uključujući Faridabad, Noidu i Agru.

"Na tisuće seljana uzima vodu za navodnjavanje iz rijeke, čak nose kante do rijeke i uzimaju vodu za kupanje i piće", rekao je.

Pročitajte više