VIDEO Tučnjava u gruzijskom parlamentu, eskaliralo zbog kontroverznog zakona

Screenshot: X

Gruzijski političari posvađali su se u parlamentu zbog izmjena kontroverznog zakona o "stranim agentima" koji su kritizirale zapadne zemlje i koji je izazvao prosvjede u Gruziji.

Snimka emitirana danas na gruzijskoj televiziji prikazuje kako oporbeni zastupnik Aleko Elisashvili udara šakom u lice Mamuku Mdinaradzea, čelnika parlamentarne frakcije vladajuće stranke Gruzijski san i pokretača prijedloga zakona, dok je govorio za govornicom.

Incident je izazvao tučnjavu između nekoliko zastupnika, što se i prije povremeno događalo u parlamentu Gruzije. Na snimkama se vidi kako Elisashvilija pozdravljaju prosvjednici ispred zgrade parlamenta.

EU: Zakon je nespojiv s našim vrijednostima

Iz stranke Gruzijski san su ranije ovog mjeseca rekli da će ponovno uvesti zakone koji zahtijevaju od organizacija koje primaju sredstva iz inozemstva da se registriraju kao "strani agenti" ili će se suočiti s kaznama. Prije 13 mjeseci zbog istog su zakona diljem zemlje održani prosvjedi.

Zakon je zategnuo odnose s europskim zemljama i SAD-om, koji se protive njegovom usvajanju. EU, koja je Gruziji dala status kandidata u prosincu, rekla je da je taj potez nespojiv s vrijednostima bloka.

Gruzijski san kaže da želi pridruživanje EU-u i NATO-u, iako je produbila veze s Rusijom i uslijed sve češćih optužbi autoritarizam. Tvrde da je promjena zakona neophodan za borbu protiv onoga što naziva "pseudo-liberalnim vrijednostima" koje nameću stranci i za promicanje transparentnosti.

Gruzijska vlada priopćila je da je premijer Irakli Kobakhidze danas održao sastanak s veleposlanicima EU-a, Britanije i SAD-a na kojem su razgovarali o zakonu. U izjavi, Kobakhidze je branio nacrt zakona kao promicanje odgovornosti i rekao da "nije jasno" zašto mu se zapadne zemlje protive.

Pročitajte više