VIDEO U blizini kratera od asteroida koji je ubio dinosaure nađena rupa "bez dna"

Screenshot: YouTube/ECOSURMX

Na dnu oceana se nalazi misteriozna rupa koja je toliko duboka da znanstvenici do sada nisu mogli pronaći njezino dno. Ovaj ponor "bez kraja" preuzeo je titulu najdublje plave rupe na svijetu, nadmašivši Zmajevu rupu u Južnom kineskom moru koja je duboka 300 metara. 

Plava rupa Taam Ja' na jugoistočnoj obali Meksika je više od 100 metara dublja od Zmajeve rupe. Kada se gleda odozgo, ponor promjera 150 metara nalikuje zjenici oka, dok okolno plavo morsko more sliči na šarenicu. Taam Ja' se skriva u zaljevu poluotoka Yucatan na granici Belizea. Toliko je duboka da se čak ni zvuk ne može odbiti od njezina dna. Naime, Taam Ja' je prilikom mjerenja "progutala" odjeke akustičnih valova prije nego što su uspjeli prodrijeti dublje od 274 metra. 

Potrošili sav kabel

Kako bi riješili misterij dubine ovog ponora, znanstvenici meksičkog instituta El Colegio de la Frontera Sur (ECOSUR) su 2023. u rupu ispustili kabel s instrumentom koji mjeri tlak vode, temperaturu i vodljivost. No, kada se izmotalo svih 500 metara kabela, uređaj još nije bio došao do dna. 

Budući da se rubne stijene plave rupe Taam Ja' spuštaju pod blagim kutom, uređaj je završio 420 metara ispod razine mora. "Nismo još dosegnuli dno", napisali su stručnjaci iz ECOSUR-a i dodali kako namjeravaju tijekom sljedeće ekspedicije poslati podvodnog robota koji bi mogao instrument dovesti još dublje.  

Kada je uređaj došao do dubine od 400 metara, podaci su pokazali da su se vodeni uvjeti iznenada promijenili i približili onima u Karipskom moru; vjerojatno zato što se u rupi nalazi tunel koji je povezuje s oceanom, piše Science Alert.

Život u rupi "bez dna"

Yucatan je poznat po geologiji koja nalikuje švicarskom siru. Na njemu se nalazi 10.000 vrtača ispunjenih slatkom vodom i ogroman labirint podzemnih špilja te podvodnih rijeka. S obzirom na to da krater Chicxulub okružuje velika grupa vrtača, znanstvenici smatraju da je na današnju neobičnu geologiju regije utjecao udar asteroida koji je ubio dinosaure.

Naime, krater je nastao prije više od 66 milijuna godina kada je u Zemlju udario veliki asteroid promjera oko deset kilometara. Procjenjuje se da Chicxulub ima promjer između 180 i 200 kilometara, a da je dubok oko 20 kilometara.

U vrtačama su nađeni razni ekosustavi unatoč nedostatku svjetla i niskim razinama kisika. Biolozi su tijekom istraživanja plavih rupe diljem svijeta znali naići i na potpuno nove oblike života. "Unutar dubina Taam Ja' mogla bi se nalaziti zanimljiva bioraznolikost", smatraju znanstvenici iz ECOSUR-a. 

Istraživanje naziva Recent records of thermohaline profiles and water depth in the Taam ja’ Blue Hole (Chetumal Bay, Mexico) objavljeno je u časopisu Frontiers in Marine Science. 

Pročitajte više