VIDEO U Hrvatskoj se razvija nova metoda operacije očne mrene, bezbolna je

Foto, video: Index /Ivana Matešić, Katarina Šapina

SIVA mrena prirodan je proces starenja oka koji pogađa gotovo sve starije ljude u manjem ili većem obliku.

U zagrebačkoj Klinici Svjetlost kroz 23 godine poslovanja obavljeno je više od 35 tisuća operacija mrene. Osim zlatnog standarda u operaciji mrene, a to je ultrazvučna operacija, u Svjetlosti provode i lasersku operaciju mrene. Pomoću najmodernijeg laserskog uređaja na svijetu pacijentu se uklanja očna mrena i ugrađuje multifokalna leća, uz koju mu naočale više ne trebaju. Cijeli proces potpuno je bezbolan i traje samo četiri minute. 

Laserska operacija mrene dio je već treće studije koju Svjetlost provodi s kompanijom Johnson&Johnson s ciljem razvoja još boljeg uređaja i softvera koji pomažu kirurzima u operaciji mrene. Prve dvije studije bile su vezane uz razvoj leća Symfony i Synergy, koje su u Svjetlosti ugradili tisućama ljudi, među kojima su i Tim Roth, Ivana Trump, Franco Nero, Rade Šerbedžija i mnogi drugi. Kao zahvalnost za suradnju na projektu, Johnson&Johnson poklanja Svjetlosti ovaj moderan i skup uređaj te trenutno zajedno pripremaju veliki projekt u kojem će Svjetlost postati edukacijski centar za laserske operacije mrene za područje Europe. 

U svijetu postoje samo 43 takva uređaja

Uređaj se nalazi u Klinici Svjetlost od studenoga 2019. godine, zove se Catalys i razvijen je u SAD-u. Posebnost uređaja za lasersku operaciju mrene je u tome što ne mora fizički pritisnuti oko pacijenta, već radi kroz specijalnu tekućinu. Nelagoda za pacijenta je tako smanjena, a i laser može preciznije odraditi operaciju jer takav oblik operacije omogućava da oko zadrži svoj prirodni oblik. Robotizacija i automatizacija medicine modernim uređajima poput ovog pomaže i mladim kirurzima, koji u ovom konkretnom slučaju možda još nemaju dovoljno iskustva da i oni izvode savršeno preciznu lasersku operaciju mrene. Nova generacija uređaja može konkurirati vrhunskim kirurzima s više od 10.000 zahvata. 

''Smanjuje se broj koraka koje radi kirurg, sve ključne korake, sve teške dijelove operacije koji zahtijevaju vještinu radi laser, a vaš je posao samo da zapravo ugradite leću'', objašnjava dr. med. Ivan Gabrić. 

Nova metoda savršeno je precizna

Kad govorimo o sivoj mreni, kod nas još postoji zabluda da mrena mora biti zrela kako bi se operirala, ali to više nije tako. Zahvaljujući novoj laserskoj metodi za operaciju mrene, i one jako zrele mogu se uspješno omekšati kako bi oporavak nakon operacije bio što kraći. Nova metoda nije namijenjena samo pacijentima sa zrelim mrenama već je njena primarna svrha pružanje premium usluge operacija na leći kojima je moguće ukloniti čak tri različite dioptrije - za daljinu, za čitanje na računalu i za čitanje te astigmatizam. 

Stručnjaci iz Klinike Svjetlost naglašavaju kako su prednosti laserske operacije sive mrene brojne; radi se o personaliziranom pristupu svakoj operaciji, operativni tijek je vođen kompjutorski, radi se o visokoj preciznosti i točnosti zahvata te je sam zahvat manje traumatičan za oko.

''Pacijenti koji prođu lasersku operaciju mrene dođu ujutro na operaciju, a popodne već mogu čitati novine'', kaže dr. med. Gabrić. 

Kako izgleda laserska operacija mrene koju stručnjaci provode u Klinici Svjetlost, pogledajte u videu.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Klinikom Svjetlost te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.  

Pročitajte više