VIDEO U Kongresu ispitani prvi svjedoci u istrazi o Trumpovom opozivu

Foto: EPA

NAKON više od mjesec i pol dana istraga o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa, koja se dosad provodila iza zatvorenih vrata u Predstavničkom domu Kongresa, postaje otvorena za javnost. 

>> Ovo je čovjek koji bi današnjim svjedočenjem mogao pokopati Trumpa

Podsjetimo, riječ je tek o preliminarnom procesu kojim kongresni odbori u Predstavničkom domu (donjem domu Kongresa) nastoje utvrditi postoji li osnova za Trumpov opoziv.

Danas su svjedočili Bill Taylor, veteran Vijetnamskog rata i diplomat koji je služio i pod demokratskim i pod republikanskim predsjednicima te trenutni vršitelj dužnosti američkog veleposlanika u Ukrajini. Upravo bi njegovo svjedočenje moglo biti ključno za utvrđivanje Trumpove odgovornosti.

>>Proces u Kongresu pratite uživo na Indexu

Tijek događaja:

22:05 Prvi dan saslušanja služeno je gotov. Zahtjev za pozivanjem zviždača na svjedočenje nije prošao.

22:00 U tijeku je još jedna pauza, nakon koje će se raspraviti o zahtjevu za pozivanjem zviždača na svjedočenje.

21:00 Republikanci su završili s pojedinačnim ispitivanjem. Pitanja će postaviti još šest demokrata, svaki ima po pet minuta.

20:30 Republikanci se bune jer svjedoci koji su svjedočili danas onome o čemu su govorili nisu svjedočili iz prve ruke, nego su čuli od drugih.

20:15 Joe Biden ne prati svjedočenja. Iz njegove kampanje kažu da ima važniji posao. Naime, na predizbornom je skupu, a krajnji mu je cilj poraziti Trumpa.

19:50 U međuvremenu, Rudy Giuliani iz New Yorka poručuje kako nije napravio ništa pogrešno.

19:45 Budući da je sada gotovo ispitivanje od strane republikanaca i demokrata, počinje petominutno ispitivanje od svakog pojedinog člana Odbora.

19:33 U tijeku je nova pauza, nakon 45 minuta ispitivanja od strane republikanaca.

19:00 Republikanci naglašavaju da se radi o zavjeri protiv Trumpa.

18:35 Danas se prvi put doznaje za poziv od 26. srpnja. Do njega je došlo dan nakon sastanka Trumpa i ukrajinskog predsjednika. 

18:30 Ispitivanje od strane demokrata je završeno. Sada slijedi 45 minuta ispitivanja od strane republikanaca.

18:26 Za sada je jedna od najvažnijih točki saslušanja bila izjava Billa Taylora da je američki ambasador pri EU Gordon Sondland rekao jednom od Taylorovih pomoćnika kako Trump više mari za istragu Bidena nego za politiku SAD-a prema Ukrajini. 

18:22 U tijeku je petominutna pauza.

18:05 Trump je na Twitteru objavio kako ga demokrati pokušavaju zaustaviti u borbi za američki narod.

17:55 Demokrati najavljuju još dva svjedočenja koja će se održati iza zatvorenih vrata.

17:45 I dok Bijela kuća tvrdi da Trump ne prati saslušanja, on je u međuvremenu objavio 10 tvitova raznih republikanaca koji ga brane.

17:37 Taylor je ispričao kako je njegovo osoblje čulo Trumpa kako se raspituje o istragama u Ukrajini. Tvrdi da se sve dogodilo 26. srpnja te kako je u prisutnosti njegovog osoblja ambasador Sondland pozvao Trumpa i ispričao mu o sastancima u Kijevu.

"Moj član osoblja je čuo Trumpa kako priča na telefon i pita o istragama", rekao je.

17:10 Sada svoju uvodnu izjavu čita trenutni ambasador SAD-a u Ukrajini Bill Taylor.

17:00 Kent je otkrio i kako je Rudy Giuliani sa suradnicima tijekom 2018. i 2019. godine vodio kampanju okaljavanja ugleda ukrajinske ambasadorice Marije Jovanović.

16:52 Kent je opisao kako su neki Amerikanci pokrenuli napade na posvećene javne službenike. 

"Po meni, ti su napadi potkopali nacionalne interese SAD-a i Ukrajine i oštetili su naš bilateralni odnos", rekao je.

16:45 Glasnogovornik Bijele kuće je izjavio kako predsjednik Trump ne prati svjedočenja u Kongresu.

16:40 Gorge Kent, zamjenik državnog tajnika za istočnu Europu, daje svoju uvodnu izjavu u Kongresu.

16:37 "Naš odgovor na ta pitanja neće utjecati samo na budućnost ovog predsjedničkog mandata već na budućnost predsjedničke funkcije i na američke građana koji će znati koju vrstu postupanja ili lošeg postupanja mogu očekivati od svog vrhovnog zapovjednika", kazao je Schiff.

16:35 William Taylor, visoki američki diplomat u Ukrajini, i George Kent, zamjenik pomoćnika državnog tajnika za Europu i Euroaziju, prvi svjedoče o Trumpovom (ne)prikladnom pritisku na Ukrajinu.

16:30 Počinje povijesno svjedočenje u Kongresu. 

Demokrat Adam Schiff, predsjednik Odbora za obavještajne službe Zastupničkog doma, otvorio je sjednicu Odbora u prostoriji punoj novinara, zastupnika i običnih građana.

"Pitanja koja postavlja ovaj postupak opoziva jesu: je li predsjednik Trump želio iskoristiti ranjivost saveznika i pozvati Ukrajinu da se umiješa u naše izbore", rekao je Schiff u uvodnom obraćanju.

"Je li predsjednik Trump htio uvjetovati službene stvari, poput susreta u Bijeloj kući ili američke vojne pomoći ukrajinskom spremnošću za asistiranje u dvjema političkim istragama koje bi mogle pomoći njegovoj kampanji za ponovni izbor? I, ako je Trump učinio nešto od toga, je li takva zloupotreba moći kompatibilna s predsjedničkom dužnosti", dodao je Schiff.

Pročitajte više