VIDEO U promet je pušten zagrebački rotor, pogledajte kako izgleda

Video: Index, Foto: Matija Habljak/PIXSELL

KAKO je i najavljeno ranije ovog tjedna, zagrebački rotor jutros je pušten u promet.

Provozali smo se njime i snimili kako izgleda sada kada je završena većina radova. Kako je javljeno ranije, radovi će se nastaviti na infrastrukturi za pješake, kao i na tramvajskoj infrastrukturi, ali za promet automobilima rotor je otvoren. 

Evo kako je izgledala naša vožnja:

 

Dvije cjeline 

Pročelnik Gradskog ureda za promet Dinko Bilić priopćio je da je izvođenje projekta zagrebačkog rotora bilo potrebno definirati kroz dvije uporabne cjeline, koje je bilo potrebno raspodijeliti na dijelove građevine za koje je potrebna privremena prometnica i radove koji se mogu izvesti samo nakon uklanjanja privremene prometnice.

"Temeljem takve raspodjele izrađena je dopuna glavnog projekta u kojoj je definirano da će se otprilike 95 posto radova izvesti prije uklanjanja privremene prometnice, a radovi koje je potrebno izvesti na pozicijama privremene prometnice izvest će se nakon puštanja u promet te uporabne cjeline i rušenja privremenih prometnica", kaže pročelnik Bilić.

Cijena narasla za više od 80 milijuna kuna

Prije početka radova cijena izgradnje novoga rotora s podvožnjakom bila je procijenjena na 250 milijuna kuna, ali je, kao i kod svega drugoga u Zagrebu, ta cijena poprilično narasla i prema posljednjem ugovoru, potpisanom sredinom prošle godine, iznosi 331 milijun kuna. 

Na prvi pogled isti je kao i stari

Na prvi pogled novi rotor izgleda gotovo identično kao i stari. I dalje se na njega dolazi uzbrdicama, što je bila jedna od glavnih zamjerki starom rješenju zbog slabe preglednosti.

Ipak, dodane su posebne trake za prvi izlazak zdesna, ali i podvožnjak koji spaja cestu iz smjera Karlovca i Aveniju Dubrovnik. Riječ je o tunelu dugačkom 280 metara koji bi trebao smanjiti pritisak na sam rotor i olakšati prolazak onima koji voze prema zapadu ili jugu. 

Tramvaji još neće krenuti

Tramvaji će voziti istim trasama kao i prije izgradnje novoga rotora, ali čini se da neće početi prometovati u srijedu. Dijelove pruga tek treba spojiti pa će se stanovnici novog Zagreba još malo morati voziti autobusima koje je ZET uveo umjesto tramvaja.

Pročitajte više