VIDEO U robnoj kući u Zagrebu nađena zmija

Screenshot: Facebook

U SUBOTU su volonteri iz Dumovca spasili zmiju u jednoj robnoj kući na zagrebačkom Žitnjaku. Kupci su opazili zmiju koja se zaplela u žicu kolica, nakon čega su stigli volonteri i oslobodili je. Riječ je o smukulji.

Jeste li se navikli na novu organizaciju rada trgovina nedjeljom? Danas nismo imali posla ni u jednoj, no jučer smo zbog male smukulje posjetili robnu kuću s opremom za dom i vrt na Žitnjaku. Kupci su opazili da se u žicu jednih kolica zaplela zmija. Brzo smo došli i oslobodili nesretnog gmaza. Na sreću, nije mu bilo ništa. Smukulju smo pustili na sigurno mjesto u prirodi.

Objavljuje Azil Dumovec u Nedjelja, 1. listopada 2023.

Zmija je neotrovna

Smukulje su zmije neotrovnice i tek naizgled sliče riđovkama. Imaju pjege po leđima - dva reda tamnih pjega koje su iza glave malo veće te su katkad u obliku rogova ili krune. Smukulje nemaju nabijeno tijelo i veliku trokutastu glavu kao riđovke. Tijelo im je sivkasto, smećkasto, a katkad i crvenkasto. Ženke su tamnije i manje uočljive. Prosječne su dužine oko 75 centimetara.

Smukulja je jedna od najrasprostranjenijih europskih zmija. U Hrvatskoj je ima po cijelom kontinentalnom dijelu te na nekim otocima poput Krka, Cresa i Brača. Do sada nije pronađena na Istarskom poluotoku.

Pročitajte više

 

Pročitajte više