VIDEO U Rusiji oboren skupocjeni ruski avion A-50? Stižu snimke i prve reakcije

Screenshot: X

Ruski kanal Romanov javlja da je u Rusiji oboren A-50, ruski zrakoplov za rano upozoravanje i kontrolu. Društvenim mrežama šire se snimke na kojima se vidi ogromna buktinja. 

Zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga Mikola Olekščuk je objavio da su ukrajinske snage odgovorne za obaranje aviona. "Čestitam okupatorima Dan branitelja domovine. Trebali ste tiho slaviti kod kuće, možda ne bi uništili svoj avion! Zahvalan sam obrambenoj obavještajnoj službi Ministarstva obrane Ukrajine i svima koji su ovo omogućili. Nastavljamo s radom! Zajedno do pobjede", poručio je. 

Ruski propagandisti: Pala je nepoznata letjelica

Prema izvoru Ukrajinske Pravde, avion je pao između ruskih gradova Jeisk i Krasnodar.  Ruski telegram kanali navode da su stanovnici naselja Trudovaja Armenia u Krasnodarskom kraju svjedočili su padu letjelice koju je zahvatio plamen.

Ruski propagandisti komentiraju događaj na sljedeći način: "Nepoznata letjelica pala je u okrugu u Krasnodarskom kraju. Na mjestu pada je izbio požar." Obavještajna služba ukrajinskog Ministarstva obrane također je potvrdila rušenje ruskog zrakoplova A-50 za Ukrajinsku pravdu ne ulazeći u detalje.

"Možemo potvrditi obaranje tako važnog cilja, i to na tako značajan datum za neprijatelja. To ga čini još boljim. Zajedničke operacije ukrajinskih obrambenih snaga će se nastaviti", najavio je Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinskih obavještajaca. 

Avion nadzire zračni prostor, kopno i more

Ako se početne informacije pokažu točnima, ovo vjerojatno ne bi bilo prvo obaranje navedenog aviona. Tijekom siječnja pojavila se vijest da su Ukrajinci oborili A-50.

Telegram kanal Fighter bomber, koji je povezan s ruskim zračnim snagama, potvrdio je tada da je A-50 doista oboren. Ipak, Fighter bomber je tada naveo da su Rusi slučajno srušili svoj avion. 

A-50 spada u leteće radare namijenjene nadzoru zračnog prostora, kopna i morske površine. Razvijen je krajem 70-ih godina prošlog stoljeća. Bjeloruski Hajun je ranije izvijestio da Rusi raspolažu s devet takvih letjelica. Svaki zrakoplov košta 330 milijuna dolara. 

Pročitajte više