VIDEO U Sibiru -50 stupnjeva. Moskvu zatrpao rekordan snijeg za ovo doba godine

Foto: Profimedia

Temperature u dijelovima Sibira pale su na minus 50 stupnjeva Celzijevih, dok su mećave prekrile Moskvu s rekordnim snježnim oborinama, a mnogi letovi kasne ili su odgođeni. U Republici Jakutiji (Saha), koja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Sibira i u kojoj se nalazi Jakutsk, jedan od najhladnijih gradova na svijetu, temperature su pale ispod minus 50 stupnjeva Celzijevih, pokazuju meteorološke postaje u regiji.

Zbog neuobičajeno ranog zahlađenja temperature su čak niže od minus 50 stupnjeva Celzijevih u nekoliko područja Jakutije, goleme regije tek malo manje od Indije. Gotovo cijela Jakutija nalazi se u zoni permafrosta. U glavnom gradu regije Jakutsku, koji se nalazi nekih 5000 km istočno od Moskve, temperatura je bila oko minus 44 stupnja do minus 48 stupnjeva Celzijevih.

Piste u Moskvi prekrivene debelim snijegom

Temperature od minus 50 stupnjeva Celzijevih postale su rjeđe posljednjih godina zbog klimatskih promjena, a permafrost pokazuje sve veće znakove otapanja. U ruskoj prijestolnici neke od najvećih snježnih oborina ikada viđenih uzrokovale su kašnjenja u nekim zračnim lukama u ponedjeljak, a piste su prekrivene debelim snijegom.

Najmanje 54 leta su odgođena, a još pet je otkazano u tri najveće zračne luke glavnog grada, izvijestila je novinska agencija RIA. Predviđa se da će temperature u Moskvi kasnije ovog tjedna pasti na oko minus 18 stupnjeva Celzijevih. 

 

Pročitajte više